Unul dintre cele mai rușinoase momente ale școlii românești de după al doilea Război Mondial a fost ascensiunea forțată de împrejurări și complet nemeritată a Elenei Ceaușescu de la absolventă de școală primară la doctor în Chimie.
Prima încercare a Elenei Ceaușescu de a accede în rândul membrilor din cadrul forurilor superioare ale partidului comunist a eșuat. În podcastul EVZ Capital „Istoria secretă”, profesorul universitar Lavinia Betea a descris cu lux de amănunte viața tovarășei din primii ani de comunism.
„În momentul în care după 1944 ea a devenit activistă de partid, a ratat ocazia, n-a fost capabilă. Datele ei de personalitate nu erau potrivite pentru ceea ce cerea munca respectivă. A renunțat, a rămas acasă, a născut copiii, a lucrat la revista Cominformului, ocupându-se de cadre.”
Odată cu avansarea pe scara ierarhică a soțului ei, Elena Ceaușescu și-a reînceput parcursul educațional întrerupt mult prea devreme, la vârsta de 13-14 ani, prin absolvirea celor patru clase primare din comuna natală Petrești din județul Dâmbovița.
„Pe baza unui dosar adecvat, adică având aceste activități revoluționare se admitea înscrierea în învățământul superior, trecându-se direct de la patru clase, la învățământul superior.” a dezvăluit prof.
Lavinia Betea.
De ce a vrut Elena Ceaușescu să ajungă chimistă?
„Chimia și fizica erau considerate științe ale viitorului. Chimia era privită ca o știință miraculoasă, care va reuși să-i îmbrace și să-i hrănească pe oameni, să le ofere materiale pentru construcții de locuință, pentru restul. Visurile erau cu totul consensuale cu promisiunile făcute pentru o viață a bunăstării, a fercirii pe cele mai înalte culmi. ”, a menționat prof. Lavinia Betea, autoarea biografiei Elenei Ceaușescu.
Povestea neștiută a tovarășei și detalii fascinante din biografia ei pot fi urmărite în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare Marți și Miercuri de la ora 15:00.