Lupta pentru dreptate
Competența Tribunalului a fost prezentată în articolul 6 din Cartă. Acest articol definește infracțiunile cu care ar putea fi acuzați inculpații: crime împotriva păcii, crime de război și crime împotriva umanității.
În 2005, John Q. Barrett, profesor de drept la St. John’s University și Elizabeth S. Lenna Fellow la Centrul Robert H. Jackson, au discutat despre importanța Acordului de la Londra din 1945.
„Jackson a petrecut o lună, o lună obstinată, deliberată, detaliată, susținând că este vorba despre lege, iar una dintre caracteristicile fundamentale ale dreptului este că e universal. În faimoasele cuvinte pe care Jackson le-a folosit luni mai târziu la Proces, acest lucru nu poate fi o minciună, mai ales că a durat o lună pentru a fi adusă Uniunea Sovietică în această poziție. ”
În cartea sa, Jackson a reamintit Conferința de la Londra și semnarea Acordului. „La 8 august 1945 am semnat acordul, așa cum am fost autorizat să fac în numele Statelor Unite și a fost anunțat întregii lumi. Până în acel moment au existat unele zvonuri în presă că am avut dificultăți în a ajunge la acest acord. Am recunoscut sincer că da, dar nu a existat nici o exploatare a diferențelor noastre. Documentul a fost primit cu satisfacție considerabilă în majoritatea țărilor interesate. ”
Un demers corect
Vara anului 1945 a fost vara în care s-a încheiat al Doilea Război Mondial. Liderii naziști capturați au așteptat soarta lor necunoscută. Aliații descopereau încă lagăre ale morții. Munca pe care Jackson și alții au făcut-o în Londra în acea vară nu a fost lipsită de conflicte și nu a reușit să rezolve problemele care au apărut în anii următori. În 1947, Jackson a scris:
„Desigur, ar fi extravagant să pretindem că acordurile sau procesele de acest caracter pot face războiul agresiv sau persecuția minorităților imposibile, la fel cum ar fi extravagant să pretindem că legile noastre federale fac imposibilă infracțiunea federală. Dar nu putem să ne îndoim că ele întăresc balustradele păcii și toleranței. Cele patru națiuni, prin procurorii lor și prin reprezentanții lor la Tribunal, au enunțat standarde de conduită care aduc o nouă perspectivă oamenilor. Aceste standarde prin care germanii au fost condamnați vor deveni condamnarea oricărei națiuni care nu le este credincioasă. ”