Echivalentul japonez al Proceselor de la Nurnberg a condamnat la moarte șapte persoane: generalul Kenji Doihara, generalul Seishiro Itagaki, generalul Heitaro Kimura, generalul Akira Muto, generalul Hideki Tojo, ministrul Koki Hirota și generalul Iwane Matsui.
Cel mai cunoscut dintre aceștia era generalul Hideki Tojo, care ocupa și funcția de premier al Japoniei. Cei șapte au fost executați prin spânzurare la 23 decembrie 1948, în curtea închisorii Sugamo din Tokyo.
Generalul american MacArthur a coordonat execuția, el fiind de facto și guvernatorul Japoniei în acel moment, în calitate de Comandant Suprem al trupelor aliate din Japonia.
Fără fotografii
Conform history.info, el a interzis orice fel de fotografiere a evenimentelor din acea zi, pentru a nu leza demnitatea și onoarea poporului japonez și pentru a preveni orice fel de reacții negative ale populației locale la adresa ocupației aliaților.
În total, 28 de persoane au fost judecate pentru crime de război de acest tribunal. Doi au murit din cauze naturale în timpul procesului, unul a fost declarat inapt pentru a fi judecat, șapte au fost executați, iar 16 au fost condamnați la închisoare pe viață, majoritatea miniștri, secretari de stat și guvernatori. Trei au murit după câțiva ani, ceilalți fiind grațiați între 1954-1956.
Ministrul de Externe Shigenuri Togo a fost condamnat la 20 de ani, el fiind găsit mort în celulă în 1949. Un alt ministru de Externe, Mamoru Shigemitsu, a fost condamnat la șapte ani, el reocupându-și funcția după eliberare și fiind avansat și vicepremier.
În locul închisorii, un turn
Astăzi, pe locul fostei închisori Sugamo a fost ridicată una dintre cele mai înalte clădiri din Japoniei: turnul Sunshine 60, care la finalizarea lucrării a fost cea mai înaltă clădire din Asia, cu 239,7 metri.
Conform cărții publicate de John Dower în 1999 despre procesele privind crimele de război comise de Japonia, procese separate au avut loc în Australia, China, Franța, Indiile Olandeze, Filipine, Marea Britanie și SUA, unde au fost judecați peste 5700 de militari japonezi de rang inferior, pentru acuzații de abuz, viol, slavagism sexual, tortură, rele tratamente, execuții fără proces și experimente medicale inumane.
Procese au avut loc în peste 50 de locații din Asia și Pacific. Cele mai multe au fost finalizate până în 1949, însă în Australia unele au durat până în 1951.
Dintre cei peste 5.700 de japonezi judecați pentru crime de război de clasa B, 984 au fost condamnați la moarte, 475 au fost închiși pe viață, 2944 au primit pedepse mai mici de închisoare, 1018 au fost achitați, iar 279 nu au fost găsiți pentru a putea fi judecați.
Țara care a dictat cele mai multe condamnări la moarte în aceste procese a fost Olanda, 236, urmată de Marea Britanie 223, Australia 153, China 149, SUA 140, Franța 26 și Filipine 17.
Decizie controversată
Controversată a rămas decizia americanilor de a exclude familia imperială de la orice fel de răspundere față de evenimentele din Al Doilea Război Mondial.
Pentru a câștiga bunăvoința populației locale, aliații au decis să îl mențină în funcție pe Împăratul Hirohito sperând că reformele vor trece mai ușor dacă vor avea și girul împăratului.
Mai multe surse istorice arată că aliații ar fi sfătuit avocații, procurorii și martorii implicați în procese să evite orice fel de învinuire a familiei imperiale.
Controversată este și încarcerarea a altor 42 de suspecți pentru un al doilea tribunal de război de la Tokyo. Acuzațiile au fost abandonate, procesul nu a mai avut loc, iar toți cei 42 au fost eliberați in 1947 si 1948.
Dintre aceștia în scurt timp, Nobusuke Kishi, care a fost ministrul Industriei și Comerțului sub administrația Tojo între 1936-1940 a devenit Premier al Japoniei, în timp ce Yoshisuke Aikawa, fondator al companiei Manchurian Heavy Industry, a devenit șeful NISSAN.
Temple
Conform CNN, în 1978, numele a 1068 de persoane condamnate pentru crime de război, 14 de clasa A, între care și Hideki Tojo, au fost inscripționate la templul Yasukuni din Tokyo, devenind loc de pelerinaj pentru poporul japonezi.
Vizitele unor oficialități japoneze pentru a se reculege la acest temple au fost aspru criticate de China și Coreea de Sud.
Templul este dedicat celor 2,5 milioane de japonezi care au decedat în conflicte armate în perioada 1853-1945.
În urma unui sondaj realizat în 2006 de presa niponă, trei din patru japonezi (9 din 10 în cazul celor între 20-30 de ani) nu știau nimic despre Procesele de la Tokyo privind crimele de război comise de Japonia.