În Epoca de Aur şi mai ales spre finalul ei, puţini au fost românii care au avut curajul să spună ce gândesc cu adevărat despre regimul impus de Nicolae Ceauşescu şi acoliţii săi în Republica Socialistă România, dar printre ei a fost şi o femeie modestă din Valea Jiului.
În prim-plan apare protagonista ediţiei cu numărul 46 a Campaniei Premianţii fără Premii. Este vorba despre Minerva Pâs, născută în Vulcan, într-o zi care pentru unii poate însemna ghinion, 13 iulie 1925.
În 1987, sătulă până peste cap de lipsurile generate de criza economică din anii 1980, femeia s-a descărcat cu o scrisoare deschisă trimisă postului de radio Europa Liberă. În respectiva misivă, Minerva Pâs îl critica dur pe Nicolae Ceauşescu. „Domnule Ceauşescu, nu vă spun preşedinte, fiindcă nu noi v-am ales; v-aţi impus singur! Nu vă spun tovarăş, pentru că nu puteţi fi tovarăş cu poporul flămând, care munceşte din greu, iar dumneavoastră şi dulăii ce deţin posturi cheie nu ştiţi ce e munca şi foamea!”, scria femeia, printre altele.
Nimeni din familia ei nu ştiuse ce gest făcuse decât după ce scrisoarea a fost citită la Europa Liberă. „Mi-aduc aminte că, a doua oară când au fost citite rândurile mele de către Radu Gorun, eram acasă, cu familia. Fiul meu cel mare, când a auzit ce se spunea acolo, a exclamat: «Ce curaj a avut ăsta! Ce curaj a avut ăsta să scrie aşa!» Iar când i-am zis: «Mamă-ta e nebunul ăsta!», mi-a zis că sunt inconştientă, că o să facem cu toţii puşcărie”, a rememorat Minerva Pâs.
Imediat după acest moment, ea a fost chemată la Securitate şi a fost anchetată 3 ore. Corespondenţa intensă – cele peste 80 de scrisori pe care le primea sau le trimitea zilnic prietenilor din România şi celor din străinătate, aflaţi în aproximativ 50 de ţări – atrăsese atenţia.
„Când am ieşit de la interogatoriu, m-a felicitat ofiţerul ăla. A zis că a fost o plăcere să vorbească cu mine. Doar pentru faptul că nu am plâns, la fel cum făceau ceilalţi”, a mai spus femeia care arăta astfel încă o dovadă de curaj şi de mare personalitate.
După Revoluţie, Minerva Pâs a fost cunoscută mai ales pentru că a lansat moda păpușilor de ceramică îmbrăcate în costume populare. „Pasiunea pentru pictură şi lucru manual poate că am moştenit-o de la tata, care era croitor. Mie nu mi-a plăcut deloc croitoria. Partea cu scrisul cred că am luat-o de la mama, care, pe timpul războiului, îl aştepta acasă pe tata cu caiete întregi de cântece şi poezii de dragoste, dedicate lui”, a declarat ea pentru hunedoaralibera.ro.