Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum era Mexicul să invadeze SUA: Noi pe ei sau ei pe noi?
Articole online

Cum era Mexicul să invadeze SUA: Noi pe ei sau ei pe noi?

În urmă cu 100 de ani, Mexicul era la un pas să invadeze Statele Unite. Ceva a făcut ca o astfel de acțiune militară din timpul Marelui Război să nu aibă loc.

În afară de legiunile cu cască ale Kaiserului Wilhelm, care ar fi asaltat New York-ul și Baltimore, nu exista nici o modalitate prin care Mexicul să poată cuceri sud-vestul Statelor Unite.

Ceea ce putea face Mexicul era să țină pe loc trupele și echipamentele americane, care altfel ar fi fost trimise în Europa.

Nu ar fi fost nevoie de așa de multe trupe americane pentru a opri o invazie mexicană, deși istoria recentă arată că era nevoie de o armată serioasă pentru a ocupa Mexicul.

Iar acolo s-ar fi putut schimba istoria. Punctul nodal al evenimentelor globale din 1918 au fost Franța și Belgia, nu Mexicul sau Texas.

Rusia, cuprinsă de revoluția bolșevică, ieșise din război până în 1918, lăsând Germania liberă să transfere 50 de divizii de pe frontul de est în cel de vest.

În primăvara anului 1918, nemții au lansat o ofensivă masivă în Franța, care aproape a dus la câștigarea războiului.

Este clar că sprijinul armatelor britanice și franceze, care erau deja epuizate, a venit de la trupele americane. Dacă ele ar fi rămas în America, probabil că Primul Război Mondial s-ar fi încheiat mai târziu,  posbil chiar într-o pace de compromis, în locul unei înfrângeri a armatei germane.

Din fericire, nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. Iar Telegrama Zimmermann și-a atins scopul altfel decât plănuia: a grăbit căderea Germaniei.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola