Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum era Mexicul să invadeze SUA: Noi pe ei sau ei pe noi?
Articole online

Cum era Mexicul să invadeze SUA: Noi pe ei sau ei pe noi?

În ianuarie 1917, ministrul german de externe Arthur Zimmermann a trimis o telegramă codificată către Heinrich von Eckardt, ambasadorul Germaniei în Mexic.

Cu Germania prinsă într-un impas sângeros cu aliații și blocada navală a Marii Britanii care strangula economia germană, guvernul Kaiserului Wilhelm era pe punctul de a lua o decizie fatală: să pornească un război care să permită submarinelor germane să scufunde la vedere navele comerciale.

Asta însemna și scufundarea navelor puterilor neutre, cum ar fi Statele Unite, care, astfel, ar fi răspuns prin declararea unui război Germaniei. Dar Zimmermann a dat următoarele instrucțiuni pentru ambasadorul său: „Noi facem Mexicului o propunere de alianță pe următoarea bază: să facem război împreună, să facem pace împreună, un sprijin financiar generos și un deplin acord din partea noastră că Mexicul trebuie să recucerească teritoriile pierdut din Texas, Mexic și Arizona”.

Aceasta a fost celebra telegramă a lui Zimmermann a fost decodificată de britanici, care au transmis-o americanilor.

Telegrama a devenit o justificare, alături de războiul submarin nerestricționat, pentru declarația de război a SUA împotriva Germaniei, în aprilie 1917.

În cele din urmă, Mexicul a respins propunerea. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă Mexicul ar fi declarat război Statelor Unite?

De fapt, președintele mexican Venustiano Carranza a ordonat guvernului său să studieze oferta germană, potrivit lui Friedrich Katz autorul cărții „Războiul secret din Mexic”.

Decizia lui Carranza nu a fost surprinzătoare.

Pentru mexicani, Statele Unite confiscaseră ilegal o treime din teritoriul țării lor în timpul războiului mexico-american din 1847, inclusiv ceea ce  azi sunt statele California, Utah, Nevada, Arizona și New Mexico.

Dar când oficialii mexicani au studiat propunerea, au ajuns la concluzia că Germania nu va putea niciodată să expedieze suficiente muniții (mai ales având în vedere inevitabila blocadă americană) și că anexarea a trei state americane va duce la un război permanent cu America. 

Mai mult, ceva ce azi pare paradoxal, guvernul mexican se temea în 1917 că adăugarea a milioane de americani la populația Mexicului ar fi însemnat ca mexicanii să nu mai știe „dacă noi i-am anexat pe ei sau ei pe noi”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola