Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum au reușit pizzeriile de cartier să aprovizioneze aproape toată America de Nord cu heroină?
Articole online

Cum au reușit pizzeriile de cartier să aprovizioneze aproape toată America de Nord cu heroină?

Cum au reușit pizzeriile de cartier să aprovizioneze aproape toată America de Nord cu heroină?

O fotografie nedatată a lui Gaetano Badalamenti, care a condus un imperiu de contrabandă cu heroină în valoare de peste un miliard de dolari, cunoscut sub numele de "Pizza Connection"

O fotografie nedatată a lui Gaetano Badalamenti, care a condus un imperiu de contrabandă cu heroină în valoare de peste un miliard de dolari, cunoscut sub numele de „Pizza Connection”

Rețeaua Pizzeriilor s-a întins pe tot globul, aducând mafia siciliană în contact cu producătorii de heroină din Asia de Sud-Est și cu pizzerii administrate de mafie în SUA. Timp de ani de zile, FBI s-a infiltrat în mafia siciliană și a scos la iveală detalii murdare despre Rețeaua Pizzeriilor. În cele din urmă, ancheta a implicat agenți din Europa și America Centrală, care au jucat roluri cheie.

În cadrul procesului Rețeaua Pizzeriilor, care a durat 17 luni, mai mulți mafioți au devenit informatori și au fost condamnați în 18 dosare.

Moartea lui Carmine Galante și ascensiunea Rețelei

Eliberat condiționat din închisoare în 1974, după o condamnare de 12 ani pentru trafic de droguri, Galante s-a proclamat șeful familiei Bonanno. Puterea lui Galante se baza pe mafioții sicilieni pe care îi recrutase (înainte de a intra în închisoare) pentru a-l ajuta la conducerea rețelei în valoare de milioane de dolari a familiei Bonanno.

Trupul liderului mafiot Carmine Galante este acoperit de detectivii poliției din New York după ce a fost împușcat mortal într-un restaurant din Brooklyn, la 12 iulie 1979.

Până la sfârșitul anilor ’70, Galante, disprețuitor față de șeful numit oficial de Bonanno și aparent de neatins, având la dispoziție o facțiune loială de mafioți sicilieni, a căutat să controleze complet comerțul cu heroină. Galante scăpase complet de sub control. Potrivit New York Times, urma să fie noul rege al Mafiei.

Pe 12 iulie 1979, Galante își terminase prânzul pe terasa din spate a restaurantului Joe și Mary’s de pe Knickerbocker. Trei bărbați cu măști de schi au dat buzna în grădina din spate și l-au împușcat mortal pe bărbat.

Înregistrările camerelor de supraveghere, aproximativ o jumătate de oră mai târziu, îl arată pe soldatul Bonanno Anthony (Bruno) Indelicato fiind felicitat de către șeful adjunct al familiei Gambino.

Apariția mafiei siciliene în New York

Galante a făcut greșeala gravă de a judeca greșit loialitatea celor de la Zips. Aceștia au rămas credincioși Mafiei siciliene și rețelei lor internaționale de trafic de heroină. Zips erau mai mult decât facțiunea siciliană a familiei Bonano; ei erau mafia siciliană care opera în New York. Clanul lor era o organizație în interiorul unei familii.

Liderul Mafiei siciliene și creierul Rețelei Pizzeriilor, Gaetano Badalamenti (centru dreapta, cu ochelari de soare)

Liderul Mafiei siciliene și creierul Rețelei Pizzeriilor, Gaetano Badalamenti (centru dreapta, cu ochelari de soare)

Pentru agenții FBI, precum Charles Rooney, era ciudat să vadă mafioții nou-veniți purtând pălării și pelerine, care nu-și aveau locul în New York-ul anilor ’80:

„Semănau cu niște domni provinciali din alte vremuri, care se simțeau acasă plimbându-se pe bulevardele din Brooklyn ”

Agentul FBI Joseph Pistone, care s-a infiltrat în familia Bonanno sub pseudonimul „Donnie Brasco”, relata despre Zips:

„Sunt cei mai răi ucigași din branșă”.

Salvatore „Toto” Catalano a devenit beneficiarul uciderii lui Galante, ajungând șeful bandei Zips

Un mafiot viclean, acesta a plecat în mod suspicios din New York spre Sicilia a doua zi după uciderea lui Galante, întorcându-se abia după ce s-au liniștit apele. Un alt semn elocvent al noului său prestigiu a fost prezența sa la nunțile unor figuri importante ale mafiei newyorkeze.

Scăpând de degradarea urbană din Bushwick (accelerată de heroina lor), sicilienii au trecut în Queens pentru a extinde Rețeaua. Catalano a deschis o brutărie în Middle Village, unde mediul suburban a reușit să mascheze epicentrul unei rețele internaționale de heroină.

Biroul FBI din New York a preluat controlul și a încorporat informațiile obținute în urma anchetei sub acoperire a lui „Donnie Brasco”. Obiectivul lor inițial de a formula acuzații federale împotriva sicilienilor s-a extins exponențial, transformându-se într-o conspirație internațională de distribuire de droguri și spălare de bani. Din 1980, ancheta a devenit o odisee de patru ani, potrivit unui articol publicat în 2016 în „The Grapevine” de către agenții FBI pensionați Charles J. Rooney și Lewis D. Schiliro.

Investigația s-a bazat pe cooperarea mai multor agenții și pe diverse metode de supraveghere

Rețeaua Pizzeriilo a funcționat în felul următor: Mafia siciliană a transformat pasta de morfină de la furnizorii turci în heroină prin intermediul laboratoarelor lor din Palermo. Apoi, heroina era introdusă ilegal în SUA în cutii de roșii San Marzano. Cutiile de roșii erau livrate către pizzeriile din orașele rurale din Midwest.

Supravegherea fizică a fost instituită pentru a monitoriza brutăria lui Catalano. Sicilienii, care utilizau un cod pentru a vorbi despre heroină, foloseau telefoanele publice atât de frecvent încât autoritățile le-au pus sub ascultare.

Din pizzerii, drogurile și banii ajungeau la New York prin intermediul autobuzelor: drogurile pentru a fi distribuite în continuare, iar banii pentru a fi trimiși în străinătate. Pe parcursul unei perioade de opt ani, 60 de milioane de dolari în bancnote de valoare mică au fost trecute ilegal sau transferate din New York în Elveția, Italia și Turcia.

Procesul Rețelelor de Pizzerii cu 22 de inculpați a început la 30 septembrie 1985

Volumul de probe a fost excepțional. Au fost prezentate dovezi provenite din 55.000 de interceptări telefonice, cu mărturii sprijinite de numeroși agenți de supraveghere din SUA precum și de ofițeri italieni și spanioli.

Procesul a durat 17 luni, până la 2 martie 1987, fiind cel mai lung proces din istoria SUA. Acesta s-a soldat cu 18 condamnări, punând capăt unei filiere internaționale de heroină în valoare de 1,65 miliarde de dolari. Liderii grupării, Badalamenti și Catalano, au fost condamnați la 45 de ani de închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola