Dispariția divertismentului
Viața de după 11 septembrie a avut un impact major asupra tuturor fațetelor industriei divertismentului, de la cărți și filme la sport și teatru. Acțiunea teroristă a fost un șoc atât pentru întreaga națiune, cât și pentru întreaga lume.
Pentru a fi calmată întreaga populație s-a decis ca divertismentul, „râsul fiind cel mai bun medicament”, să ia amploare în Statele Unite. Însă, acela a fost momentul în care toată lumea și-a dat seama că până și comedia a fost puternic afectată de acea tragedie.
Comedia a fost cea mai afectată zonă a industriei artistice, toate formele riscante și controversate ale umorului, precum parodia și satira, au trebuit să se oprească. Inclusiv glumele politice au încetat după 11 septembrie. Revista New Yorker a renunțat la caricaturi în primul lor număr de după atac. Ultima dată când revista lansase un număr fără caricaturi a fost după bombardamentele atomice de la Hiroshima din 1945.
Însă, televiziunea a făcut o schimbare la acea dată. S-a introdus o altă formă de comedie, stand-up-ul, ajungând să aibă un real succes. Nimeni nu avea de gând să aducă insulte la adresa unor probleme mondiale, motiv pentru care prea puține glume erau considerate neadecvate.
Revenirea la normal
Chiar și „Saturday Night Live”, o emisiune populară, veche de zeci de ani la acea dată, a fost schimbată radical. Cu toate acestea, nu a fost singura emisiune care s-a schimbat radical ca urmare a atentatelor din 11 septembrie. Oamenii nu mai puteau râde, acest lucru afectând mai multe domenii.
În schimb, un lucru a fost cert. Lucrurile s-au întors la normal la fel de repede, mai multe filme de comedie fiind lansate imediat după atentate. Un exemplu ar fi Zoolander, care a rămas cunoscut în istoria cinematografică drept primul film care a ieșit după 11 septembrie. Anul următor, cel mai bun film de comedie al anului a fost „Goldmember”.