Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum a zguduit o țară din temelii cutremurul devastator produs în Nepal în 2015?
Articole online

Cum a zguduit o țară din temelii cutremurul devastator produs în Nepal în 2015?

Nepal

Cum a zguduit o țară din temelii cutremurul devastator produs în Nepal în 2015?

Cutremurul a fost resimțit din Nepal până în India și chiar până pe vârfurile Muntelui Everest. Seismul din 2015 a provocat moartea a 9.000 de persoane și rămâne unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria Nepalului.

Dezastrul a lovit înainte de prânz și a trimis un val de distrugere din epicentrul său la nord-vest de Kathmandu. Pe lângă cei pe care i-a ucis, seismul cu magnitudinea de 7,8 a distrus 600.000 de structuri din Kathmandu, a rănit peste 22.000 de persoane și a îngrozit milioane de oameni cu replici puternice.

De asemenea, a atins și Muntele Everest, declanșând o avalanșă care a ucis cel puțin 19 alpiniști. Până în prezent, acea zi este a fost cea mai mortală din istoria Everestului.

După cum a relatat The Sydney Morning Herald, „cutremurul a fost rezultatul faptului că placa indiană s-a deplasat încet sub placa eurasiatică. Presiunea bruscă a acestor plăci a eliberat o cantitate enormă de energie, care s-a manifestat printr-un cutremur extrem de puternic produs în regiune.”

O clădire parțial prăbușită în Kathmandu

O clădire parțial prăbușită în Kathmandu

Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs la aproximativ 80 de kilometri nord de Kathmandu, capitala Nepalului

Acesta a avut loc la o adâncime periculoasă de aproximativ 8 kilometri sub pământ, ceea ce îl face un cutremur de mică profunzime, capabil să producă pagube mari, fiind resimțit în India, China și Bangladesh.

Sajiya Gurung, un locuitor din Kathmandu, era acasă și se uita la televizor când a izbucnit cutremurul. „A fost terifiant”, a declarat Gurung pentru BBC. ” Toate lucrurile din casă au început să se prăbușească. Am fugit repede afară, la fel ca toți vecinii mei”.

În tot Nepalul, milioane de oameni au avut experiențe similare, așa cum au fost surprinse de înregistrările CCTV. Mulți au fost cuprinși de panică și confuzi, deoarece Nepalul nu mai avusese un cutremur de o magnitudine similară din anul 1934.

Între timp, sute de oameni de pe Muntele Everest au resimțit, la rândul lor, furia seismului

„Am știut că a fost un cutremur”, a declarat ulterior alpinistul Jim Davidson pentru The Guardian, povestind că și-a văzut cortul ridicându-se la 20 de centimetri deasupra solului.

„Într-adevăr, cutremurul a declanșat o avalanșă care a distrus mai multe tabere și a ucis cel puțin 19 persoane de pe munte. Dar bilanțul general al victimelor cutremurului din Nepal din 2015 ar fi mult, mult mai mare.”

Aproximativ 9.000 de persoane și-au pierdut viața și aproape 22.000 au fost rănite. Organizația Națiunilor Unite a constatat că aproximativ opt milioane de persoane, mai mult de un sfert din întreaga țară, au fost afectate de dezastru.

Din capitală până în satele mai îndepărtate, cetățenii nepalezi de pretutindeni au resimțit impactul acestuia.

„Cutremurul de proporții epice a transformat întregul sat într-un crematoriu”, a declarat Gothelal Gurung, al cărui sat, Barpak, a fost distrus aproape în totalitate, pentru The Kathmandu Post, în timp ce scotocea printre dărâmăturile a ceea ce a fost cândva casa sa.

Sandesh Kaji Shrestha, un locuitor din Kathmandu, a declarat la rândul său pentru BBC că seismul a devastat capitala:

„Unele zone sunt complet distruse”, a spus Shrestha. „Am ajutat la extragerea oamenilor și a cadavrelor din dărâmături, împreună cu prietenul meu. Am scos mai devreme un copil împreună cu bunica sa. Ei nu au supraviețuit. A fost o experiență foarte neplăcută și foarte dificilă… Avem nevoie de ajutor.”

Puține locuri au fost cruțate. În Valea Kathmandu, cutremurul a avariat mai multe situri din patrimoniul mondial UNESCO, inclusiv Piața Durbar din Kathmandu, Piața Durbar din Patan, Piața Durbar din Bhaktapur, Templul Changu Narayan, stupa Boudhanath și stupa Swayambhunath. Unele dintre aceste situri au sute, dacă nu chiar mii de ani vechime.

Pentru a înrăutăți și mai mult situația, mai multe replici au urmat cutremurului inițial

Prima a avut loc la doar câteva minute după cutremurul inițial, cu o magnitudine de 6,6. O zi mai târziu, a avut loc o replică cu magnitudinea de 6,9.

Cea mai devastatoare replică a avut loc la 12 mai 2015, când un cutremur cu magnitudinea de 7,3 a lovit în apropierea graniței dintre China și Nepal, între Kathmandu și Muntele Everest. Aceasta a ucis 153 de persoane în Nepal, 62 în India, două în Bangladesh și una în China.

„Mă aflam într-o vale înconjurată de munți înalți când pământul a început să se cutremure”, a povestit Yogita Limaye, angajată a BBC News. „Mi s-a părut că a durat foarte mult timp. Praf și pietre au început să cadă de pe munții din apropiere. ‘Se întâmplă din nou, se întâmplă din nou’ era un strigăt pe care îl auzeam”.

Efectele de durată ale dezastrului

Distrugerile provocate de seismul din Nepal din 2015 și de replicile ulterioare au fost imense. Mii de oameni și-au pierdut viața și milioane de oameni și-au pierdut casele. Pentru mulți, pagubele au evidențiat cât de nepregătit era Nepalul pentru un astfel de dezastru natural.

„Se pare că migrația oamenilor din mediul rural spre cel urban a dus la construirea foarte rapidă a locuințelor care, din câte am văzut în timpul vizitelor mele, nu au fost reglementate și sunt foarte, foarte vulnerabile”, a declarat Brian Tucker, fondator și președinte al GeoHazards International, o organizație care își propune să reducă numărul victimelor dezastrelor naturale, pentru The Sydney Morning Herald.

Și în timp ce țările, ONG-urile și alte organizații au oferit ajutor atât financiar, cât și de altă natură, Nepalul este încă în curs de reconstrucție în urma dezastrului natural, care a costat țara aproximativ șase miliarde de dolari. În plus, există în continuare o teamă foarte reală că se va întâmpla din nou.

„Știam că [seismul din aprilie 2015] se va întâmpla. L-am văzut în ’34”, a declarat Susan Hough, geolog în cadrul US Geological Survey, pentru The Sydney Morning Herald.

Cu toate acestea, înainte de cutremurul din 25 aprilie, mulți oficiali nepalezi se îndoiau că un astfel de dezastru ar fi fost posibil.

La sfârșitul anilor ’90, Tucker a vorbit cu un ministru al guvernului nepalez, care a declarat: „Nu trebuie să ne mai facem griji cu privire la seisme, pentru că am avut deja un cutremur [în 1934]”.

Tucker s-ar fi uitat la ministru și apoi a arătat spre o fereastră cu o priveliște amplă asupra lanțului muntos din apropiere.

„Atâta timp cât vedeți acei Munți Himalaya acolo”, a avertizat el, „veți fi siguri că o să aveți în continuare cutremure”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola