Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Norgay Tenzing, care a lăsat pe Everest un altar de zăpadă, murea pe 9 mai
Articole online

Norgay Tenzing, care a lăsat pe Everest un altar de zăpadă, murea pe 9 mai

Copil fiind păzea turmele de iaci la poalele muntelui Makalu. Privirile lui erau mereu îndreptate spre Everest, cel mai înalt munte de pe glob, unde spera să ajungă.

Acest lucru s-a întâmplat însă mult mai târziu, după ce trecuse de 30 de ani şi fusese între timp instructor de schi în India, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Şerpaşul Tenzing Norgay, care, împreună cu neozeelandezul Edmund Hillary, a escaladat pentru prima oară (1953), Vârful Everest (8.848 m), s-a născut în luna mai 1914.

În 1953, a fost inclus în expediţia condusă de colonelul John Hunt din care făcea parte şi Edmund Hillary, un neo-zeelandez de 33 de ani, cu o mare vitalitate şi un antrenament deosebit la altitudine mare.

După ce două dintre echipele trimise spre vârf au eşuat în tentativa lor, pe 29 mai, colonelul Hunt le-a dat cale liberă lui Tenzing şi Hillary.

Cei doi au reuşit să atingă piscul fiind primii oameni care realizau această performanţă.

Membru al etniei şerpaşilor-budişti veniţi din Tibet şi stabiliţi în partea de est a Nepalului, Tenzing a marcat evenimentul alcătuind din zăpadă, în vârful muntelui, un altar în care a pus pâine, ciocolată şi un stilou pe care i-l dăduse fetiţa lui.

Decorat de regina Angliei, primit de Papa de la Roma, de şefii unor guverne, Tenzing s-a bucurat de o imensă popularitate.

Guvernul indian l-a numit director al unei şcoli de şerpaşi.

Apoi, a călătorit ajungând în America şi Australia, iar la vârsta de 44 de ani, a escaladat muntele Elbrus.

Spre sfârşitul vieţii, împreună cu soţia sa şi cei şase copii s-a retras într-un sat indian într-o plantaţie de ceai în apropiere de Darjeeling, unde a murit la 9 mai 1986, la vârsta de 72 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola