Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Norgay Tenzing, care a lăsat pe Everest un altar de zăpadă, murea pe 9 mai
Articole online

Norgay Tenzing, care a lăsat pe Everest un altar de zăpadă, murea pe 9 mai

Acest lucru s-a întâmplat însă mult mai târziu, după ce trecuse de 30 de ani şi fusese între timp instructor de schi în India, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Şerpaşul Tenzing Norgay, care, împreună cu neozeelandezul Edmund Hillary, a escaladat pentru prima oară (1953), Vârful Everest (8.848 m), s-a născut în luna mai 1914.

În 1953, a fost inclus în expediţia condusă de colonelul John Hunt din care făcea parte şi Edmund Hillary, un neo-zeelandez de 33 de ani, cu o mare vitalitate şi un antrenament deosebit la altitudine mare.

După ce două dintre echipele trimise spre vârf au eşuat în tentativa lor, pe 29 mai, colonelul Hunt le-a dat cale liberă lui Tenzing şi Hillary.

Cei doi au reuşit să atingă piscul fiind primii oameni care realizau această performanţă.

Membru al etniei şerpaşilor-budişti veniţi din Tibet şi stabiliţi în partea de est a Nepalului, Tenzing a marcat evenimentul alcătuind din zăpadă, în vârful muntelui, un altar în care a pus pâine, ciocolată şi un stilou pe care i-l dăduse fetiţa lui.

Decorat de regina Angliei, primit de Papa de la Roma, de şefii unor guverne, Tenzing s-a bucurat de o imensă popularitate.

Guvernul indian l-a numit director al unei şcoli de şerpaşi.

Apoi, a călătorit ajungând în America şi Australia, iar la vârsta de 44 de ani, a escaladat muntele Elbrus.

Spre sfârşitul vieţii, împreună cu soţia sa şi cei şase copii s-a retras într-un sat indian într-o plantaţie de ceai în apropiere de Darjeeling, unde a murit la 9 mai 1986, la vârsta de 72 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola