Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a reușit Rasputin să fenteze moartea de mai multe ori
Articole online

Cum a reușit Rasputin să fenteze moartea de mai multe ori

Manipularea Familiei Regale

Interesul pentru misticism și ocultism creștea în perioada în care Rasputin a ajuns în Saint Petersburg în 1903. El și-a construit reputația de vindecător, unul care putea prezice viitorul și care oferea eliberarea divină, susținând că cel mai bun mod de a fi mai aproape de Dumnezeu era prin acțiuni păcătoase.

Cu aceste povești a reușit să se apropie și de familia Romanov. Medicii tradiționali nu reușiseră să-l trateze pe prințul Alexei, motiv pentru care a fost chemat Rasputin. În 1912, starea de sănătate a prințului se deteriorase atât de mult încât a primit ultimul sacrament. La aflarea acestei vești, Rasputin a cerut să nu permită medicilor să stea în preajma lui prea mult timp, pentru a reuși el să-și pună în practică metodele. Ulterior, prințul Alexei și-a revenit iar legătura lui Rasputin cu membrii Casei Regale s-a sedimentat.

Pe măsură ce influența sa a crescut, popularitatea familiei Romanov a scăzut. Chiar și în momentele în care îi erau aduse acuzații lui Rasputin pentru comportamentul indecent, familia Romanov nu reacționa deoarece erau prea dependenți de el în problemele de sănătate. Pentru mulți, influența lui Rasputin reprezenta o amenințare la adresa Imperiului Rus.

Izbucnirea Primul Război Mondial a însemnat un nou capitol pentru puterea lui Rasputin. Deși inițial era împotriva războiului, Rasputin devenise cel mai puternic om din țară. El a îndepărtat dușmanii din pozițiile lor, înlocuindu-i cu proprii oameni și a șantajat cu 2.000 de ruble pe oricine evita linia frontului. În acele momente, strigăte de trădate s-au năpustit asupra lui Rasputin și a întregii monarhii. Revoluția părea iminentă și prevenirea ei însemna, pentru mulți nobili, eliberarea familiei Romanov de cel care le cauza probleme. Rasputin trebuia să moară.

Pe culmile morții

Pe 29 decembrie 1916, Rasputin a pășit pe străzile acoperite de zăpadă din Petrograd, așa cum se numea atunci Saint Petersburg, în drumul său spre casa prințului Feliks Yusopov. Cel din urmă împreună cu un grup de conspiratori aveau alte planuri. Lui Rasputin i s-au oferit vin și prăjituri care conțineau cianură.

Chiar dacă a consumat suficientă otravă care ar fi putut ucide cinci bărbați, Rasputin nu a pățit nimic. Atunci, Yusopov a luat un pistol și l-a împușcat. Nici de această dată nu a murit. În timp ce conspiratorii sărbătoreau decesul, Rasputin a deschis ochii, s-a ridicat în picioare, moment în care a fost împușcat pentru a doua oară.

Chiar dacă este de necrezut, Rasputin a reușit să scape. Când au observat acest lucru, conspiratorii au început să-l bată. Și al treilea glonț a fost tras, însă de această dată în cap. Corpul i-a fost înfășurat într-un covor și aruncat în râul Neva, fiind descoperit câteva zile mai târziu. 

Cu puțin timp înainte de a muri, Rasputin i-ar fi scris o scrisoare țarului Nicolae al II-lea: „Când clopotul va suna de trei ori, va anunța că am fost ucis. Dacă sunt ucis de populație, tu și copiii tăi veți domni în Rusia pentru secolele următoare. Dacă sunt ucis de unul dintre efectivele tale, tu și familia ta veți fi uciși de poporul rus! Roagă-te, țar al Rusiei.”

Deși această scrisoare încă este dezbătută, dinastia Romanov a intrat într-un declin odată cu Revoluția din 1917. O mare parte din viața și moartea lui Rasputin este plină de întrebări fără răspuns și surse nesigure, însă nu există vreo îndoială că a avut un rol enigmatic în sfârșitul sângeros al Rusiei Imperialiste.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola