Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a mers Maxim Gorki cu amanta în America după bani pentru Revoluție și s-a întors cu buzele umflate
Articole online

Cum a mers Maxim Gorki cu amanta în America după bani pentru Revoluție și s-a întors cu buzele umflate

Adevărata doamnă Gorki rămăsese însă în Rusia pentru a se îngriji de fiica ei bolnavă. Însoțitoarea scriitorului era Maria Andreeva, actriță la Teatrul de Artă din Moscova, pentru care Gorki își părăsise nevasta și copiii.

===Maxim Gorki și Maria Andreeva, pe puntea vaporului care i-a dus în America===

În Statele Unite, foarte puritane la acea vreme, adulterul era un păcat de netolerat, fie și din partea unei personalități publice, aflate în vizită.

Maxim Gorki traversase Oceanul la cererea lui Vladimir Lenin, pentru a strânge fonduri pentru revoluția rusă. În străinătate, erau numeroși simpatizanți ai socialismului și bolșevismului.

===Washington Times, 13 aprilie 1906===

Înainte de a ajunge în America, Gorki traversase toată Europa, și avusese parte de primiri călduroase cam peste tot.

În Statele Unite, deși scriitorul era mai puțin cunoscut, a trezit un mare interes printre ziariști și în mediile literare. Gorki s-a întâlnit de exemplu cu Mark Twain.

Scriitorul și însoțitoarea lui s-au instalat la hotelul Belleclaire din Manhattan, în New York, care există și astăzi.

Între timp, presa americană a descoperit că doamna Peșkov (numele adevărat al lui Gorki) nu se numea Peșkov, ci Andreeva.

Imediat, au apărut informații că scriitorul nu era divorțat oficial.

===Ziarele americane despre vizita scandaloasă a lui Gorki===

Ziarul The New York World a dedicat un articol virulent scandalului, după care perechea a fost dată afară din hotel, scrie Russia Beyond. În plus, nici un hotel din Manhattan nu a mai vrut să-i primească pe cei doi.

===Colaj foto în The New York Worl: Gorki cu soția sa, Ekaterina Peșkova (sus); Maria Andreeva (dr. jos); Gorki (stg. jos)===

De bine, de rău, Gorki și Andreeva și-au găsit adăpost la clubul tinerilor scriitori de pe 5th Avenue. Ulterior, doi confrați mai bogați i-au luat pe cei doi oaspeți sub aripa lor, oferindu-le cazare și ajutându-i să călătorească în toată țara.

Reputația morală a lui Gorki fusese însă iremediabil terfelită. Mai rău, afacerea pentru care venise a eșuat.

Mark Twain, cu care Gorki a părut că leagă o prietenie, a evitat să-l revadă.

Mulți socialiști americani au refuzat să sprijine revoluția rusă. Colac peste pupăză, Casa Albă a retras invitația pe care i-o adresase inițial scriitorului.

Disperat, Gorki a trimis scrisori indignate ziarelor americane, apărându-și dreptul la viață privată: „Considerăm amândoi că este sub demnitatea noastră să intrăm în explicații pe marginea acestui subiect”.

Unul dintre ziare, The Evening World, a citat bănuielile lui Gorki la adresa celor care ar fi divulgat secretul amantei: „Cred că această mizerie a fost inspirată de unul dintre amicii din guvernul rus”.

Gorki și Andreeva au fost nevoiți să trăiască timp de șase luni, cât au stat în Statele Unite, izolați de restul lumii.

Incidentul a compromis definitiv impresia pe care Statele Unite i le-au lăsat scriitorului rus. În eseul său În America, el a calificat New Yorkul drept „oraș al diavolului galben” (aurul) și a vorbit despre murdăria, sărăcia, „un cer cețos acoperit de funingine”, clădiri sumbre și triumful Banului fără suflet.

Probabil că alta ar fi fost părerea lui Gorki, dacă banul fără suflet american ar fi intrat în vistieria bolșevicilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola