La 17 ianuarie 1685, comerciantul de origine armeană Johannes Diodato a obținut acordul autorităților locale să vândă cafea în Viena, prima formă legală a existenței unei cafenele în Europa.
Cafenele vieneze au căpătat o amploare atât de mare încât cultura cafenelelor vieneze a fost declarată în 2011 ca parte intangibilă a Patrimoniului Cultural Unesco.
Conform history.info, Diodato apare în documentele istorice și cu numele de Johannes Theodat, un comerciant care a emigrat din Imperiul Otoman și s-a stabilit la Viena.
Imperiul Otoman avea deja o tradiție bogată în comercializarea cafelei, iar ameanul s-a mirat că băutura aceasta nu juca niciun rol în cultura europeană. Diodato s-a specializat în importul de cafea din Imperiul Otoman în cel Habsburgic.
Mulțumit de turnura luată de comerțul cu cafea, împăratul Leopold I i-a acordat un monopol de import și comercializare a cafelei în Viena, pe o perioadă de 20 de ani.
S-a bucurat de un succes uriaș, iar consumarea cafelei în cafenele a devenit o marcă a orașului Viena.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin