Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a furat Vespucci gloria lui Cristofor Columb
Articole online

Cum a furat Vespucci gloria lui Cristofor Columb

Născut la 9 martie 1454 în Florența, Amerigo Vespucci a devenit o figură marcantă a istoriei. A fost angajat de familia Medici, cea mai influentă familie de bancheri din lume la acea vreme.

Ei l-au trimis să lucreze în Spania, exact în perioada în care Columb descoperea un nou continent despre care credea că e India.

Vespucci era activ în domeniul comerțului, într-un moment în care Spania era la picioarele lui Columb. Vespucci personal ar fi asigurat provizii pentru cel puțin una dintre expedițiile lui Columb, scrie History.info.

La intervenția regelui Manuel al Portugaliei, Vespucci a fost cooptat într-o expediție ca observator. Din prima sa călătorie spre teritoriile descoperite de Columb a trimis o scrisoare familiei Medici cu concluzia că noile teritorii continuă mult spre sud, ceea ce contravine ideii că ar putea fi vorba de India.

În urma scrisorilor sale, concluziile au devenit cunoscute și la nivel european. Cartograful german Martin Waldseemuler a realizat în 1507 prima hartă, pe care apărea noul continent cu denumirea de America, prin latinizarea prenumelui lui Vespucci, Amerigo. A fost prima hartă din istorie în care apărea cuvântul America.

Glorie transferată

Columb a murit la doar un an de la realizara primei hărți crezând că a descoperit o rută vestică spre India. Dacă ar fi trăit încă doar câțiva ani, și-ar fi dat seama că a descoperit un nou continent.

Astfel, toată gloria a fost culeasă de Vespucci, până atunci oamenii fiind convinși că există doar trei continente: Europa, Asia și Africa.

Mulți oameni de știință au contestat meritele lui Vespucci de-a lungul secolelor ce au urmat și l-au considerat un impostor. Mulți cred că scrisorile trimise în Europa nici măcar nu îi aparțin. Se pare că Vespucci n-a avut nici cea mai mică idee că noul continent a primit numele său.

În 1508, regele Ferdinand al Spaniei l-a instalat în fruntea echipei de navigatori și l-a mandatat să deschidă o școală de navigatori. Vespucci a murit la 22 februarie 1512 în Sevilla.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola