Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a fost inventat cuvântul „Genocid”
Articole online

Cum a fost inventat cuvântul „Genocid”

Joe Biden a declarat data de 24 aprilie Ziua comemorativă a Genocidului Armean, fiind primul președinte american de la Ronald Reagan încoace care recunoaște crimele Imperiului Otoman împotriva armenilor ca „genocid”.

Deși crimele în masă pe motive religioase, etnice sau sociale au avut loc de multe ori de-a lungul istoriei, nu a existat o denumire pentru ele până în 1944, scrie Washington Post.

Avocatul Raphael Lemkin, un polonez evreu, cel care va inventa termenul „genocid”, avea doar 21 de ani atunci când a văzut articolele din ziare despre procesul lui Soghomon Tehlirlan, acuzat de asasinarea liderului otoman Mehmet Talaat, creierul din spatele masacrelor împotriva armenilor.

Într-o discuție cu unul dintre profesorii săi despre proces, Lemkin a fost șocat să afle că nu există legi pentru crimele în masă.

Ideea că Tehlirlan era judecat pentru o crimă, dat Talaat scăpase nepedepsit pentru peste un milion de crime i se părea absurdă.

Ulterior, el va scrie în autobiografia sa:

„Un popor a fost ucis iar persoanele vinovate au fost lăsate libere. De ce asasinarea unui milion de oameni reprezintă mai puțin decât uciderea unui individ?”

Deși Raphael Lemkin a început să caute legi împotriva genocidelor, nu a găsit exemple, nici contemporane, nici mai vechi care să pedepsească această practică.

Acest lucru l-a inspirat să scrie o lege specială el însuși. Lemkin a evocat nu doar crimele în masă bazate pe identitate rasială, religie, naționalitate sau orice altă bază socială sau etnică, dar și distrugerea culturii acestor grupuri.

Germania s-a opus

Când Lemkin și-a prezentat conceptul în 1933 în cadrul unei conferințe a unor lideri internaționali, acesta nu a fost bine primit, în special de către germani.

Când Germania a invadat Polonia în 1939, Lemkin a fugit în Statele Unite. Patruzeci și nouă dintre membrii familiei sale nu au fost atât de norocoși și au murit de mâna naziștilor, scrie Washington Post.

Lemkin a recunoscut similitudinile dintre masacrarea armenilor și holocaust. Atunci când Winston Churchill a declarat: „Suntem în prezența unei crime fără nume”, Lemkin a avut ideea de a-i da el un nume.

Când și-a publicat în 1944 cartea „Axis Rule in Occupied Europe: Laws of Ocupation, Analysis of Governement, Proposals for Redress”, el a inventat termenul „genocid”, derivat din cuvântul grec „genos” (rasă, trib) și cel latin „cide” (a ucide), definindu-l ca „distrugerea unei națiuni sau a unui grup etnic”.

După Al Doilea Război Mondial, Raphael Lemkin a scris un eseu în American Scholar îndemnând Națiunile Unite „să încheie un tratat internațional care să califice genocidul drept o crimă internațională, prevăzând prevenirea și pedepsirea sa pe timp de pace sau de război”.

A reușit, iar genocidul a fost recunoscut pentru prima dată în 1946 și apoi pe 8 decembrie 1948, odată cu adoptarea „Convenției pentru Prevenirea și Pedepsirea Infracțiunii de Genocid”.

Registration

Aici iti poti reseta parola