Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a eclipsat moștenirea Primului Război Mondial pandemia din 1918?
Articole online

Cum a eclipsat moștenirea Primului Război Mondial pandemia din 1918?

pandemie

Cum a eclipsat moștenirea Primului Război Mondial pandemia din 1918?

Primul Război Mondial s-a încheiat la 11 noiembrie 1918 – la nouă luni după ce în Statele Unite au fost raportate primele cazuri de ceea ce s-a numit „gripa spaniolă„. Pe fundalul războiului, pandemia de gripă din 1918 a apărut într-o perioadă în care oamenii se confruntau deja cu penuria de bunuri de zi cu zi, trebuiau să facă față faptului că cei dragi serveau peste mări și trăiau într-o economie de război.

O a doua criză globală a început înainte ca prima să se încheie

Primul Război Mondial a fost devastator, ducând la aproximativ 20 de milioane de decese în întreaga lume. Decesele provocate de pandemia din 1918 au fost și mai catastrofale: Cel puțin 50 de milioane de oameni, inclusiv 675.000 de americani, au murit din cauza bolii. Dar moștenirea Primului Război Mondial a umbrit pandemia, făcând ca pierderile de vieți fără precedent cauzate de gripă să fie aproape o chestiune de ultimă oră.

„Când impactul gripei s-a rezolvat, oamenii s-au angajat într-un fel de amnezie colectivă”, spune Monica Schoch-Spana, doctor în științe medicale, antropolog medical specializat în pregătirea pentru situații de urgență în domeniul sănătății publice la Școala de Sănătate Publică Bloomberg a Universității Johns Hopkins. „În același timp, însă, exista încă trauma colectivă a războiului”.

Pentru ca un eveniment să se înrădăcineze în memoria colectivă, este nevoie ca publicul să se implice activ în rememorarea lui. Acest lucru se întâmplă prin referirea la eveniment între membrii familiei și în conversațiile de zi cu zi, precum și prin comemorarea acestuia în monumente, ritualuri, arhive și narațiuni.

„Contrastul dintre investiția în drama războiului și ceea ce s-a întâmplat cu gripa spaniolă este uriaș”, spun Lima și Sobral. Ei subliniază că, spre deosebire de războaie, pandemiile nu oferă aceleași „repere monumentale” care se pretează la un monument sau la o comemorare publică, cum ar fi o anumită bătălie sau semnarea unui tratat.

Comemorările pentru a marca Primul Război Mondial au apărut rapid în urma războiului – și într-o varietate de forme. Au fost actualizate relatările din manualele școlare, a fost instituită Ziua Veteranilor și au fost amplasate monumente și memoriale în locuri din întreaga țară.

Numai în anii 1920 și 1930, mii de monumente și memoriale – de la plăci comemorative, la statui și monumente arhitecturale – au fost ridicate pe întreg teritoriul Statelor Unite de către guvernele de stat și locale, precum și de către colegii, întreprinderi, cluburi, grupuri de veterani și lăcașuri de cult, potrivit Comisiei Centenarului Primului Război Mondial din Statele Unite.

În timp ce sute de monumente și memoriale din Primul Război Mondial au fost pierdute în timp, foarte puține structuri și sculpturi dedicate comemorării vieților civile pierdute în pandemia din 1918 au fost construite în primul rând. 

Mândria Primului Război Mondial vs. eșecul medical

De ce există o asemenea discrepanță între monumentele comemorative ale Primului Război Mondial și cele ale pandemiei? Un factor poate fi mândria: Primul Război Mondial a fost văzut ca o demonstrație de putere militară, în timp ce pandemia din 1918 a fost percepută ca o slăbiciune. Oricât de mult ar fi progresat medicina și sănătatea publică, domeniul medical nu a fost capabil să învingă tulpina mortală a gripei.

„Într-o epocă în care medicina acumula victorii împotriva problemelor de sănătate, această epidemie a pus în mod clar la îndoială cunoștințele medicale și a pus sub semnul întrebării capacitatea medicală de a face față bolii”, spun Lima și Sobral.

Faptul că există foarte puține monumente fizice care să comemoreze pandemia de gripă din 1918 a contribuit la dispariția acesteia din conștiința publică. Dar pandemia din 1918 a fost în cele din urmă readusă în centrul atenției – un secol mai târziu. În timp ce lumea se confrunta cu pandemia COVID-19, gripa din 1918 a oferit un exemplu istoric despre cât de devastatoare poate fi o criză globală de sănătate la scară largă.

Registration

Aici iti poti reseta parola