Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cum a deschis sultanul, fără să vrea, calea unirii Principatelor Române într-o zi de 27 septembrie
Articole online

Cum a deschis sultanul, fără să vrea, calea unirii Principatelor Române într-o zi de 27 septembrie

Rusia nici nu a vrut să audă de așa ceva, iar ca urmare, la 4/16 octombrie același an, Imperiul Otoman a  declarat război Rusiei.

Ocuparea de către Rusia a Principatelor Române în 1853 a fost cauza directă a izbucnirii Războiului Crimeii.

Dacă Imperiul Otoman stătea cu mâinile în sân, aproape sigur Moldova şi Ţara Românească aveau soarta Basarabiei, ocupată de ruși la 1812.

Contrabanda

În anul 1853, prin vămile Basarabiei au fost transportate cantităţi mari de produse către trupele ruse din Moldova şi Valahia.

Drept urmare, contrabanda a înflorit în regiune. Produse destinate trupelor ruseşti erau comercializate pe pieţele din Moldova şi Valahia, în timp ce generalii cereau să li se expedieze mai multe produse alimentare pentru soldaţii ruşi, care au început să jefuiască populaţia din Principate.

Prin Basarabia, spre Balcani se expediau şi cantităţi mari de armament, muniţii şi medicamente.

Acţiunile militare au demarat pe teritoriul Principatelor, iar spre spitalele militare din Chişinău au început să fie expediaţi mulţi răniţi.

În acţiunile militare desfăşurate, Basarabia juca un rol strategic.

În acest scop a fost organizată  Armata Basarabeană de Sud, care trebuia să apere cetăţile Ismail, Akkerman şi Gurile Dunării, în cazul în care turcii ar fi pornit asaltul dinspre mare. 

Trupele basarabene în rezervă aveau sarcina strategică de a susţine trupele active ruse.

Cu toate că fuseseră de curând reparate, drumurile din Basarabia deveniseră, în scurt timp, dezastruoase. Pe timp de război, pe ele circulau trupele militare, iar numărul mare de răniţi transportaţi de pe câmpul de luptă le făceau neîncăpătoare.

De la Dunăre luptele se mută pe Marea Neagră, Marea Albă şi Marea Barenţ.

Rusia a fost înfrântă, iar pacea care a fost încheiată a deschis calea Unirii Principatelor Române – Moldova şi Ţara Românească.

Registration

Aici iti poti reseta parola