Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a apărut cea mai importantă invenție din istorie, Internetul
Articole online

Cum a apărut cea mai importantă invenție din istorie, Internetul

Chiar dacă ea nu ar fi fost posibilă fără un milion de alte invenții monumentale care au apărut după ea, este greu de găsit o alta care să fi avut un asemenea impact uriaș asupra omenirii.

De aceea, din 29 octombrie 2005 este sărbătorită prima transmisie Internet.

Celebrarea acestei zile este promovată de Asociaţia Utilizatorilor de Internet.

La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Naţiunilor Unite propunerea de instituire la 29 octombrie a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua Internetului, potrivit itu.int.  

Totul a început la 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la momentul istoric pentru omenire când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună.

Într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Leonard Kleinrock a telefonat la prestigioasa Universitate Stanford şi a comunicat lui Charley Kline şi Bill Duvall că va trimite un mesaj prin intermediul internetului.

Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET (Advanced Research Projects Agency Net), o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării care conecta astfel patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California – Santa Barbara. Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul ''login'', însă a reuşit să trimită doar literele ''l'' şi ''o''.

Însă, sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul ''login'' după o oră.

Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit theinternetday.com.  

Transmiterea trunchiată a “călătorit” cu aproximativ 400 km (643 kilometri) între Universitatea din California, Los Angeles, şi Institutul de cercetare Stanford.

ARPAnet-ul era o rețea între mai multe computere din unele instituții americane, care lucrau pentru ARPA, un departament de cercetare din cadrul Pentagonului.

În 1989, ''world wide web'' a devenit posibil, mulţumită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML – ''hypertext markup language'' şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată – HTTP – ''Hypertext transfer protocol''.

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991, notează theinternetday.com.  

Foarte puţini oameni au auzit de internet înainte de începutul anilor '90 ai secolului trecut, iar primele tranzacţii online au apărut după două decenii.

Iniţial, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită introducerii pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet.

În anii 2000, aproape jumătate dintre locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale şi cu jocuri video dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi.

Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Succesul înregistrat de magazinele online precum Amazon.com şi Ebay.com a însemnat apariţia unor noi platforme de afaceri similare, ceea ce a dus la explozia domeniului ''.com''.

Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola