Noi informații despre cea mai veche scriere din lume. Cercetătorii care investighează modul în care a apărut prima scriere au identificat motivele de pe „sigilii cilindrice” utilizate în comerțul cu produse agricole și textile.
Noi informații despre cea mai veche scriere din lume
Un nou studiu sugerează că cel mai vechi sistem de scriere cunoscut din lume a fost influențat de simbolurile utilizate pentru comerț – gravuri găsite pe cilindri utilizați în schimbul de produse agricole și textile.
Descoperirea întărește o idee propusă în cercetări anterioare: că scrierea cuneiformă – care a fost dezvoltată în Mesopotamia timpurie în jurul anului 3100 î.Hr. și este considerată a fi cel mai vechi sistem de scriere – a provenit în parte din metode de contabilitate pentru urmărirea producției, depozitării și transportului unor astfel de articole.
Potrivit cercetătorilor, mai multe simboluri gravate pe „sigilii cilindrice” din piatră au fost dezvoltate în semne utilizate în „proto-cuneiform”, o versiune timpurie a scrierii cuneiforme utilizate în sudul Mesopotamiei, în prezent sudul Irakului. Cercetătorii și-au prezentat descoperirile într-un studiu publicat marți (5 noiembrie) în revista Antiquity, potrivit Live Science.
Astfel de sigilii cilindrice au fost utilizate timp de milenii în întreaga Mesopotamie
Acestea erau rulate pe tăblițe de lut pentru a le imprima motivele – adesea pentru a verifica o tranzacție sau, mai târziu, o scrisoare.
Unele dintre sigiliile examinate în noul studiu datează din aproximativ 4.400 î.Hr. – cu peste 1.000 de ani înainte de dezvoltarea scrisului. „Ne-am concentrat asupra imaginilor sigilare care își au originea înainte de inventarea scrisului, continuând în același timp să se dezvolte în perioada proto-literară”, au declarat într-un comunicat coautorii studiului Kathryn Kelley și Mattia Cartolano, ambii cercetători în cadrul Departamentului de Filologie Clasică și Studii Italiene de la Universitatea din Bologna.
Munca echipei a identificat motive de sigilii legate de transportul borcanelor și al țesăturilor între diferite orașe mesopotamiene, implicând probabil instituții temple. Cercetătorii sugerează că aceste motive au devenit semne proto-cuneiforme în scrierile timpurii despre comerțul cu produse agricole și textile.
Descoperirea, care are încă sceptici, arată continuitatea dintre sigiliile „preliterate” și scrierile timpurii, potrivit autorilor
„Ea dovedește că motivele cunoscute din sigiliile cilindrice sunt direct legate de dezvoltarea scrierii în sudul Irakului și arată cum a fost transferată semnificația din motivele preliterate în scriere”, au scris aceștia în declarație.
Scrierea cuneiformă folosea un stilet pentru a face amprente în formă de cuie în argilă. Aceste amprente creau semne care reprezentau sunete pentru a face o înregistrare a limbajului vorbit. Argila putea fi uscată sau coaptă, păstrând semnele.
Cuneiforma a fost dezvoltată de civilizația sumeriană care a trăit în orașele timpurii din sudul Mesopotamiei între aproximativ 5500 și 2300 î.Hr., când a fost succedată de Imperiul Akkadian, cu sediul în orașul Akkad.