Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum a ajuns Republica Moldova să vândă avioane de vânătoare SUA
Articole online

Cum a ajuns Republica Moldova să vândă avioane de vânătoare SUA

De ce au cumpărat americanii MIG-urile Moldovei?

 S-a întâmplat după dezintegrarea Uniunii Sovietice, când Chișinăul a moștenit 34 MiG-29 numite Fulcrums de occidentali, opt elicoptere Mi-8 Hip și câteva vioane de transport – o forță redutabilă pentru o țară atât de mică.
Era vremuri grele pentru Moldova, ca și pentru celelalte țări ex-sovietice. Aflată într-o recesiune profundă, țara nu-și putea permite să mențină flota.
Ca urmare, în Statele Unite au apărut temeri că Moldova va vinde MiG-29 Iranului, care le-ar putea folosi pentru a-și consolida propria flotă de Fulcrum. Nici posibilitatea ca Moldova să ofere avioane rivalilor Iranului nu convenea americanilor, mai ales flota includea și 14 variante MiG-29C configurate pentru a folosi arme nucleare.

Ca să pună capăt oricăror probleme, în 1997, Statele Unite au cumpărat 21 dintre MiG-29 – inclusiv toate cele 14 modele C, un model B și șase modele A – și le-au transportat cu avioane de transport C-17 la Dayton, Ohio.

O afacere foarte bună cu bani puțini

Achiziționarea avioanelor nu numai că a fost o modalitate bună de a se asigura că aceste nu ajung în mâinile Teheranului, dar a oferit Washingtonului și ocazia de a inspecta unul dintre cele mai sofisticate avioane sovietice construite vreodată. În schimb, Moldova a primit 40 de milioane de dolari în asistență umanitară, câteva camioane ale armatei și alte echipamente neletale. Moldova și-a vândut restul forțelor aeriene Eritreei și Yemenului.

 

Ce au aflat americanii?

MiG-29 era o aeronavă manevrabilă și extrem de periculoasă pentru acele vremuri. Rachetele sale Archer AA-11 erau considerate sofisticate în anii 1990. Îi lipseau, însă, sistemele avionice și de management al informațiilor care l-ar fi informat pe pilot ce se întâmplă în afara avionului sau unde se aflau. După ce l-au cercetat în amănunt, americanii au ajuns la concluzia că MiG-29 este un avion bun din punct de vedere ingineresc, dar depășit pentru războiul aerian al secolului 21 fără upgrade-uri, notează National Interest.

Registration

Aici iti poti reseta parola