Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cucoana Nadejda Marcu e jefuită de bijuterii de un milion de franci. Vezi inventarul podoabelor unei boieroaice de la 1896
Articole online

Cucoana Nadejda Marcu e jefuită de bijuterii de un milion de franci. Vezi inventarul podoabelor unei boieroaice de la 1896

O analiză a importurilor făcută de Nicolae Suţu pentru această perioadă arăta că în Moldova predominau încă mărfuri din Levant în valoare de 18.416.674 piaştri, dar acestea erau urmate la mica distanţă de produse manufacturate din Lipsca în valoare de 16.500.000 piaştri, de mărfurile din Viena în valoare de 4.875.000 piaştri, mărfuri din Braşov de 3.930.000 piaştri şi mărfuri ruseşti de 1.000.000 piaştri.

Boierii moldoveni îşi procurau din Lipsca diferite mărfuri manufacturate; din Viena – stofe, tulpane, încălţăminte, mănuşi, mătăsuri, trăsuri, piane, mobilă, sticlărie de Boemia, oglinzi, veselă, argintărie, porţelanuri, şaluri, droguri, articole cosmetice, piepteni, broşe, obiecte de toaletă; în fine, din Braşov, Levant şi Rusia se aduceau produse coloniale, cosmetice şi alimente39.

Ele se găseau pe principalele artere comerciale ale oraşului şi îşi făceau reclamă în ziarele locale precum „Evenimentul” sau „Liberalul”.

Comoara furată

Furate de competiția cu celelalte boieroiace, unele dintre ele au ajuns să deţină adevărate comori râvnite de hoţii vremii.

Primul numărul din ianuarie 1896 al publicaţiei „Universul Literar”  aducea la cunoştinţa cititorilor „un furt de un milion de franci la Iaşi”:

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola