Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cu ce mesaj gravat pe dantură urma să se prezinte primul-ministru japonez la procesele de după război?
Articole online

Cu ce mesaj gravat pe dantură urma să se prezinte primul-ministru japonez la procesele de după război?

Tojo

Intrarea Americii în cel de-al Doilea Război Mondial a fost cauzată de atacul brusc al japonezilor asupra Pearl Harbor. Acest atac a determinat Statele Unite să se implice în mai multe teatre de război și, în cele din urmă, să conducă la înfrângerea Imperiului Japonez.

Cu ce mesaj gravat pe dantură urma să se prezinte primul-ministru japonez la procesele de după război?

După bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki , japonezii au capitulat într-un final. Procesele au început la scurt timp după încheierea războiului, scoțând la iveală numeroasele crime de război comise de guvernul japonez.

Un singur om, prim-ministrul Japoniei, Hideki Tojo, urma să se prezinte în fața tribunalului militar și să fie judecat pentru acțiunile comise de țară sub ordinele sale. În timp ce era încarcerat în închisoarea Sugamo, acesta s-a confruntat cu o problemă teribilă.

Din cauza unor probleme cu dantura, Tojo nu putea vorbi în cadrul procesului

Acesta și-a exprimat dorința cu privire la posibilitatea de a putea vorbi în nume propriu în timpul procesului său și, ca atare, ar fi avut nevoie de proteze dentare.

Tojo, știind că urma să fie executat, a cerut să i se completeze doar arcada superioară. În timp ce Jack și George se ocupau de realizarea protezei, Mallory s-a gândit să facă unele modificări personalizate. A vrut să graveze pe proteză cuvintele „Remember Pearl Harbor” (Amintiți-vă de Pearl Harbor), dar știa că, dacă ar fi fost prins, ar fi ajuns instantaneu la Curtea Marțială.

A optat pentru o cale mai puțin evidentă – codul Morse

Fiind radioamator, Jack știa cum să inscripționeze cuvintele în puncte și liniuțe. „Avea să fie o modalitate excelentă de a pune cuvinte în gura omului care provocase atâta durere și suferință Americii”.

Cu toate acestea, motivația din spatele acestei acțiuni nu a fost din furie sau din ură, cel puțin așa afirma Jack Mallory într-un interviu. Mai degrabă, el a văzut-o ca pe o farsă, o modalitate amuzantă de a fi subversiv față de bărbat fără a-i provoca vreun rău.

Dându-și seama că ar fi avut probleme dacă această știre ar fi fost auzită de superiori, Jack Mallory a fost nevoit să îi spună superiorului ceea ce făcuse. Ofițerul acestuia, care la rândul său găsise amuzante acțiunile lui Mallory, le-a ordonat lui George și Jack să înlăture toate dovezile, înainte de a fi prinși.

Cei doi au efectuat o vizită nocturnă la închisoare pentru a recupera proteza. Au avut grijă să șlefuiască toate punctele și liniuțele de pe proteză, ascunzând astfel toate dovezile faptelor pe care le săvârșiseră.

 

 

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola