23 decembrie 1948: Criminalii de război japonezi spânzurați la Tokyo
Au fost arestați 28 de inculpați, majoritatea ofițeri militari imperiali și oficiali guvernamentali. Între 3 mai 1946 și 12 noiembrie 1948, procesul a audiat 419 martori și a examinat 4.336 de probe, inclusiv depoziții și declarații sub jurământ de la 779 de persoane. Șapte inculpați au fost condamnați la moarte prin spânzurare și 16 inculpați au fost condamnați la închisoare pe viață.
Înainte de arestările inițiale din septembrie 1945, la o săptămână după capitularea oficială din Golful Tokyo, au existat dezacorduri majore între administrațiile aliate cu privire la cine să fie judecat și cum să fie judecat. Cele unsprezece țări implicate au fost Australia, Canada, China, Franța, India, Olanda, Noua Zeelandă, Filipine, Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite. La 19 ianuarie 1946, MacArthur a ordonat crearea Tribunalului Militar Internațional pentru Orientul Îndepărtat (IMTFE) și a aprobat Carta, cu protocoale care imitau îndeaproape procesele de la Nürnberg.
În Tokyo, Japonia, Hideki Tojo, fost premier japonez și șef al Armatei Kwantung, este executat împreună cu alți șase lideri japonezi de rang înalt pentru crimele de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, șapte dintre acuzați au fost găsiți vinovați de comiterea de crime împotriva umanității, în special în ceea ce privește genocidul sistematic al poporului chinez.
La 12 noiembrie, Tojo și ceilalți șase conducători, precum Iwane Matsui, care a organizat violul de la Nanking, și Heitaro Kimura, care a brutalizat prizonierii de război aliați, au fost condamnați la moarte. Alți șaisprezece au fost condamnați la închisoare pe viață, iar ceilalți doi dintre cei 25 de inculpați inițiali au fost condamnați la pedepse mai mici cu închisoare.
Spre deosebire de procesul de la Nürnberg al criminalilor de război germani, unde au existat patru procurori șefi reprezentând Marea Britanie, Franța, Statele Unite și URSS, la procesul de la Tokyo a existat un singur procuror șef, americanul Joseph B. Keenan, fost asistent al procurorului general al SUA. Cu toate acestea, alte națiuni, în special China, au contribuit la proceduri, iar judecătorul australian William Flood Webb a prezidat procesul. Pe lângă procesul central de la Tokyo, diverse tribunale care au avut loc în afara Japoniei au judecat aproximativ 5.000 de japonezi vinovați de crime de război, dintre care peste 900 au fost executați.