Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cu ce l-a supărat soprana Zina de Nory pe tatăl său adoptiv Theodor Aman
Articole online

Cu ce l-a supărat soprana Zina de Nory pe tatăl său adoptiv Theodor Aman

Membrii  familiei Aman fac parte des din grupurile de personaje care populează scene de interior sau petrecerile din grădină redate pe pânze de maestru.

Zoe, cunoscută de contemporanii săi și ca soprana Zina de Nory, împărtășea cu Aman pasiunea pentru muzică.

Serile, maestrul invita în casa sa, azi Muzeul Aman din centrul Bucureștilor, oameni de artă și politici, iar el o acompania la violoncel pe Zoe.

Pictorul s-a căsătorit cu Ana Politimos (1840 – 1926), cu care nu a avut copii.

Pe Ana, Theodor o cunoscuse încă din vremea când era căsătorită cu Ion Niculescu-Dorobanțu și aveau trei copii, între care viitoarea cântăreață Zina de Nory.

Pe lângă muzică, pe la 18 ani, Zoe devenise o pasionată patinatoare  care nu se putea abţine nici în timpul verii de la acest sport pe care îl practica,  într-o  sală special  amenajată, chiar în timpul  vilegiaturii  la  Dieppe,  unde  se  afla  la  băi împreună cu  mama sa. 

Acest fapt este consemnat în corespondenţa din august 1876 a  artistului către soţie, în care se arăta oarecum nemulţumit de neglijarea curei  marine pentru care plecaseră acolo, cu mult efort şi cheltuială.

Ana Aman  provenea din  familia  Politimos,  iar  după  mamă  se  trăgea  din  boierii Butculeşti.

Anterior a fost căsătorită cu Iorgu Niculescu-Dorobanţu, a cărui familie a jucat un rol deosebit  în biografia pictorului Nicolae Grigorescu, căruia i-a încredințat zugrăvirea mai multor biserici.

Ana Politimos şi Iorgu Niculescu-Dorobanţu sunt pictați de către tânărul Nicolae Grigorescu în tabloul votiv al bisericii de la Puchenii Mari, situată pe şoseaua Bucureşti – Ploieşti.

De cealaltă parte a şoselei se află conacul familiei Niculescu-Dorobanţu.

Ultimii Aman

Ana Politimos a avut cu Iorgu Niculescu-Dorobanţu, trei copii: Zoe (cântăreaţa Zina de Nory) (1859–1926), căsătorită prima oară cu Constantin Ghiţă Ioan şi a doua oară cu Grigore Chrissenghi; Gheorghe (1860 sau 1861–1892) şi Nicolae (1862 sau 1865–1893 sau 1896).

Zina de Nory a avut, din căsătoria cu Constantin Ghiţă Ioan, doi copii: Gheorghe (n. 1881) şi Margareta, căsătorită cu N. Râmniceanu.

Zina de Nory, pictată de Aman în lucrarea „După concert”

Din cel de-al doilea mariaj al cântăreţei s-a născut, în 1884, un fiu, Ion, care a trăit la Londra.

După despărțirea de Constantin Ghiţă-Ioan, un negustor din Ploiești, Zina de Nory a plecat la Roma şi a avut succes pe scenele lirice europene.

Theodor Aman, deși ținea la fiica sa adoptivă, a fost destul de supărat pe Zoe pentru că, la fel ca și mama sa, își părăsise primul soț, cu toate că mariajul fusese aranjat de familie și nu se luaseră din dragoste.

Ultimul purtător al numelui Aman şi unul dintre nepoţii direcţi ai Anei Aman s-au stabilit în Anglia, cu mulţi ani înaintea instaurării regimului comunist în România.

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola