Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Crizele fabricate de presă nu mai sperie pe nimeni?
Articole online

Crizele fabricate de presă nu mai sperie pe nimeni?

Taiwanezii nu se mai sperie de invazia chineză

 

Numai că oamenii nu sunt chiar atât de proști și influențabili cum cred păpușarii lumii, Cel mai recent exemplu vine di taiwan,
Ultimul sondaj anual arată că teama taiwanezilor de conflict în următoarele luni a scăzut cu 15 procente în ultimul an, deși presa internațională a vorbit aproape zilnic de violarea spațiului aerian al Taiwanului de avioanele militare ale Chinei.

Potrivit sondajului, publicat joi de revista Commonwealth din Taiwan, 35,4% dintre respondenți au spus că sunt îngrijorați de izbucnirea unui conflict militar asupra strâmtorii Taiwan în anul următor, o scădere clară față de sondajul de anul trecut. Sondajul a mai constatat că 59,7% dintre oameni nu cred că Beijingul va folosi în cele din urmă forța pentru a ocupa Taiwanul, în timp ce mai mult de 35% credeau că va folosi forța.

Beijingul consideră că Taiwanul este o provincie separatistă a Chinei și s-a angajat să o reintegreze, chiar și cu forța dacă este necesar. Unii analiști văd angajamentul de „reunificare” al lui Xi Jinping ca un obiectiv cheie al politicii sale, deși actualul guvern ales democratic din Taipei spune că insula este deja o națiune independentă de facto.

În anul dintre sondajele anuale ale Commonwealth Magazine, China și-a sporit considerabil retorica și intimidarea reală a Taiwanului, cu un număr record de zboruri ale forțelor aeriene.

Rezultatele sondajului au arătat, de asemenea, un nivel ridicat de încredere că Statele Unite vor veni în ajutorul Taiwanului în cazul unei invazii, 54% dintre respondenți cred că armata americană ar putea proteja Taiwanul în mod eficient. Separat, 58,8% au spus că este o posibilitate ca SUA să trimită trupe pentru a ajuta Taiwanul în caz de război.

SUA vinde Taiwan arme defensive de miliarde de dolari. Oficialii de la Washington au făcut, de asemenea, declarații care sugerează că ar fi probabil să vină în ajutorul militar Taiwanului în caz de conflict. Timp de decenii, SUA a condus o politică de ambiguitate strategică, nici confirmând, nici respingând angajamentele de a ajuta, pentru a descuraja acțiunile provocatoare atât din partea Beijingului, cât și a Taipeiului.

Experții susțin că amenințarea e reală

Alexander Huang, directorul departamentului de afaceri internaționale al opoziției Kuomintang (KMT), e de părere că rezultatele arată că taiwanezii neagă realitatea.

Huang Kwei-bo, profesor de diplomație la Universitatea Națională Chengchi și fost director adjunct al KMT, a declarat pentru The Guardian că taiwanezii nu sunt conștienți de realitate, din cauza lipsei de cunoștințe militare specifice și a mesajelor politice că Statele Unite vor sări jutorul Taiwanului. „Cred că își fac iluzii cu privire la capacitatea noastră și angajamentul SUA de a ajuta Taiwanul”, a spus el.
În ceea ce-l privește pe ministrul apărării din Taiwan, acesta e de părere că armata Chinei va fi pe deplin capabilă de o invazie până în 2025.

Alți analiști sunt mai circumspectori, sugerând că orice potențială încercare este mult mai îndepărtată, dar există un consens general că riscul pentru Taiwan este acum mai mare decât în ultimele decenii, scrie The Guardian.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola