Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Criminalii de război naziști condamnați la Nürnberg
Articole online

Criminalii de război naziști condamnați la Nürnberg

Nurnberg

Criminalii de război naziști condamnați la Nürnberg

Printre cei condamnați la moarte prin spânzurare se numără Joachim von Ribbentrop, ministrul nazist al afacerilor externe, Hermann Goering, fondatorul Gestapo și șeful forțelor aeriene germane, și Wilhelm Frick, ministrul de interne. Alte șapte persoane, printre care Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Adolf Hitler, au fost condamnate la pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 ani și închisoare pe viață. Alți trei au fost achitați.

Procesul, care a durat aproape 10 luni, a fost condus de un tribunal internațional format din reprezentanți ai Statelor Unite, URSS, Franței și Marii Britanii. A fost primul proces de acest fel din istorie, iar acuzațiile aduse inculpaților au fost de la crime împotriva păcii la crime de război și crime împotriva umanității.

La 16 octombrie, 10 dintre arhitecții politicii naziste au fost spânzurați unul câte unul. Hermann Goering, care a fost numit, în momentul pronunțării sentinței, „principalul agresor de război și creatorul programului opresiv împotriva evreilor”, s-a sinucis prin otrăvire în ajunul execuției sale programate  după decizia de la Nürnberg.

Liderul Partidului Nazist, Martin Bormann, a fost condamnat la moarte în absență; se știe acum că a murit la Berlin la sfârșitul războiului.

Registration

Aici iti poti reseta parola