Operațiune antiteroristă cu victime colaterale
Scopul acestor operațiuni era identificarea teroriștilor care încercau să intre în Egipt din Libia. Rezultatul a fost că serviciile secrete franceze au raportat vehicule și coloane suspecte de contrabandiști și traficanți de ființe umane, care nu aveau nimic de-a face cu ISIS sau Al Qaeda.
În baza acestor informații, militarii egipteni au atacat convoaiele, omorând sute de oameni. Potrivit documentelor secrete obținute de site-ul Disclose (site specializat în jurnalism de investigație) ar fi vorba de 19 bombardamente între 2016 și 2018. Doi președinți francezi, François Hollande și Emmanuel Macron, au fost informați și au aprobat misiunea, conform documentelor secrete publicate de Disclose.
Teama de ISIS a pus bazele colaborării dintre Franța și Egipt
Totul a început în 2016, când ISIS a declarat orașul Sirte de pe coasta libiană „capitala” unui Stat Islamic local. Pe 13 februarie, primii zece spioni trimiși de de serviciile de informații franceze ajung în Marsa Matruh, un oraș egiptean de la Marea Mediterană aflat în apropierea graniței cu Libia.
Deși au intrat în Egipt cu vize turistice, cei zece sunt, de fapt, experți în recunoaștere aeriană. Unii sunt militari, alții sunt foști soldați care lucrează pentru EWC, o companie din Luxemburg specializată în comunicații și interceptări telefonice.
Sarcina lor este să patruleze granița cu Libia (1200 de kilometri) cu o aeronavă Merlin III.
Teroriștii erau de fapt traficanți
Site-ul Disclose publică fotografii ale recunoașterii aeriene, care nu identifică, însă, teroriști, ci mai ales contrabandiști de combustibil, țigări și alte bunuri, dar și traficanți de persoane care operează de-a lungul rutelor libiene și egiptene.
În aprilie 2016 încep să apară primele îndoieli: ofițerii de legătură egipteni declară deschis că „vor să conducă acțiunile îndreptate împotriva traficanților”. Pe 12 septembrie, echipa franceză identifică un convoi de traficanți, care este apoi bombardat de egipteni. Rapoartele se succed și la scurt timp intervin F-16-urile egiptene.
Pierre de Villiers, șeful de stat major francez, primește un raport foarte clar: majoritatea țintelor identificate în deșertul egiptean „nu au nicio legătură cu terorismul. Sunt pur și simplu contrabandişti beduini”.
Pe 5 iulie 2017, un inginer din Cairo, Ahmed El-Fiky și doi dintre colegii săi, care nici măcar nu erau implicați cu traficul de mărfuri și persoane, au fost uciși din greșeală. „Problema terorismului nu a fost niciodată abordată”, se arată într-o notă a departamentului de informații militare din Paris. Armata a informat liderii politici, dar fără rezultate evidente. Potrivit Disclose, personalul francez sub acoperire operează încă în deșertul egiptean de la granița cu Libia, scrie ziarul italian Il Giornale.