Operațiuni precise împotriva unor ținte greșite
Ziarul italian Il Giormale face o trecere în revistă a unuia dintre atacurile care au condus la pierderi cumplite de vieți omenești. „Trei dimineața, 19 iulie 2016. O unitate de forțe speciale americane urmărește o coloană care fugă din Manbij, un oraș sirian ocupat de ISIS la nord-est de Alep. Când coloana ajunge în satul Tokhar face tabără în apropierea unui grup de case de pe Eufrat, se ordonă intervenția dronelor și avioanelor pentru a lovi presupusul „loc de odihnă” al luptătorilor Califatului. În câteva minute, rachetele și bombele transformă satul în ruine, sunt cadavre peste tot. Un prim raport vorbește despre 85 de militanți ISIS uciși.
Adevărul este cu totul altul. Din ruinele localității Tokhar isunt recuperate cadavrele a 125 de civili, printre care multe femei și copii. Oamenii fugeau din Mambij tocmai pentru a evita bombardamentele coaliției. Dar tragedia lui Tokhar nu este un caz izolat.”
Acestea sunt „detaliile” întunecate și secrete ale unui război murdar, în ciuda faptului că președintele Barack Obama vorbea despre „cea mai precisă campanie aeriană din istorie”.
Mai merită Obama Premiul Nobel?
Totul a început în 2009. În momentul în care a primit Premiul Nobel pentru Pace, Obama a ordonat o schimbare de strategie pentru a salva viețile soldaților americani. Misiunile terestre sunt reduse la minimum, iar raidurile de drone și avioane înarmate cu dispozitive inteligente sofisticate se înmulțesc. Această alegere îl determină pe Obama să se laude că a redus pagubele colaterale, victimele din rândul civililor nevinovați.
Noua strategie, adoptată ulterior și de succesorii săi, poate fi vândută opiniei publice drept umană, cu o condiție, însă. Ca toate probele despre crimele provocate din alegerea greșită a țintelor să fie sistematic ascunse.
Și nu e vorba numai de o serie de erori inexplicabile și situații imprevizibile, ci și de nepăsarea sistematică, neglijența și superficialitatea cu care sunt aprobate raidurile.
Raiduri în care precizia milimetrică și devastatoare a dronelor și bombelor inteligente nu elimină inamici, ci ucidere copii, femei și bătrâni.
„Acum Pentagonul se justifică atribuind erorile printr-o „ceață de război” care atrage o apreciere greșită a situației de pe teren. Militarii sunt nevoiți să acționeze rapid pentru a contracara amenințările inamice. Dar directivele politice ale lui Obama și acțiunile armatei sunt puse la mare îndoială de cele peste 1300 de documente care au fost scurse din arhivele Pentagonului printr-o serie de procese bazate pe libertatea de informare lansate de New York Times. Ancheta, susținută de o sută de inspecții în Siria și Irak, începe după descoperirea că un atac cu dronă efectuat la Kabul la sfârșitul lunii august nu a eliminat un comando ISIS, ci o familie nevinovată. O greșeală a costat viața a șapte copii și a trei adulți nevinovați”, scrie Il Giornale.
La acel moment, New York Times a cerut să examineze documentația tuturor raidurilor aeriene efectuate în Irak și Siria în timpul operațiunilor împotriva ISIS lansate după 2014. Au ieșit la iveală documente din care arată că „moartea a mii de civili, dintre care mulți copiii, este rezultatul ”unei superficialități constante și omniprezente care derivă – scrie New York Times – din informații de inteligence imprecise, decizii pripite și alegerea inadecvată a obiectivelor”.