Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ce ne ascunde șefa Comisiei Europene în legătură cu vaccinurile? Avocatul Poporului din UE cere mesajele schimbat cu șeful Pfizer
Articole online

Ce ne ascunde șefa Comisiei Europene în legătură cu vaccinurile? Avocatul Poporului din UE cere mesajele schimbat cu șeful Pfizer

Șefa Comisiei UE refuză să dezvăluie schimbul de mesaje text pe care l-a avut cu șeful de la Pfizer în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus anul trecut.

Ce conțin mesdajele text schimbate cu directortul executiv al Pfizer?

Solicitată de un jurnalist să dea publicității documentele, von der Leyen a refuzat accesul la ceea ce ea a descris drept „un document de scurtă durată care nu conține în principiu informații importante”.
Din cauza acestui refuz suspect, Ombudsmanul UE (Avocatul Poporului) Emily O’Reilly a declanșat o anchetă și îi cere președintei Comisiei să găsească textele pentru a reexamina dacă acestea constituie materiale care trebuie publicate în conformitate cu legislația UE.

Conform reglementărilor UE privind accesul public la documentele instituționale, un document este definit ca „orice conținut, indiferent de suportul său… referitor la o chestiune legată de politicile, activitățile și deciziile care intră în sfera de responsabilitate a instituției”.

„Modul în care a fost tratată această solicitare de acces public a însemnat că nu a fost făcută nicio încercare de a identifica dacă există mesaje text. Acest lucru nu corespunde așteptărilor privind transparența și standardele administrative din cadrul Comisiei”, susține O’Reilly, care nu se sfiiește să acuze Comisia de administrare defectuoasă.

Secretomania Comisiei Europene

„Nu toate mesajele text trebuie înregistrate, dar mesajele text intră în mod clar sub incidența legislației UE privind transparența și, prin urmare, mesajele text relevante ar trebui înregistrate. Nu este credibil să pretinzi altceva. (…) „Când vine vorba de dreptul de acces al publicului la documentele UE, contează conținutul documentului și nu dispozitivul sau forma sa. Dacă mesajele text se referă la politicile și deciziile UE, ele ar trebui tratate ca documente ale UE. Administrația UE trebuie să își actualizeze practicile de înregistrare a documentelor pentru a reflecta această realitate. Accesul la documentele UE este un drept fundamental, sus’ine O’Reilly.

Ca urmare, Ombudsmanul cere Comisiei să solicite biroului personal al președintelui Comisiei să caute din nou mesajele text relevante. Dacă sunt identificate , Comisia ar trebui apoi să evalueze dacă acestea îndeplinesc criteriile – conform legislației UE privind accesul la documente – pentru a fi date publicității, scrie Daily Express

New York Times a prezentat informații potrivit cărora președintele CE a avut convorbiri telefonice și a schimbat mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, în aprilie.

Registration

Aici iti poti reseta parola