A ales să ducă o viață simplă într-o casă minusculă de zece metri pătrați din munți.
El scrie: Poate fi mică, dar există un pat pe care să dormi noaptea și un loc unde să stai în timpul zilei. Crabul pustnic preferă o mică cochilie pentru casa lui. Știe ce ține lumea.
Pescărușul alege țărmul sălbatic și asta pentru că se teme de omenire. Și și eu sunt același. Știind ce ține lumea și căile ei, nu doresc nimic de la ea și nici nu urmăresc premiile ei. Singura mea poftă este de a fi în pace, singura mea plăcere este de a trăi fără probleme.
Hedonismul
Ōtomo no Tabito, un nobil și poet al curții din secolul al VIII-lea, se contrazice puternic cu Chōmei. Abordarea sa față de dezastre și tragedii este hedonismul.
El amintește de oamenii care astăzi evită intenționat autoizolarea și, în schimb, organizează petreceri fără să se teamă de pandemie. Una dintre poeziile waka ale lui Tabito citește:
Oamenii vii
Vor muri în cele din urmă.
Așa suntem noi, așa
În timpul din această în această lume
Sa ne distram!
Prin distracție, Tabito înțelege să savurezi băuturi alcoolice. De fapt, poezia de mai sus se numără printre cele Treisprezece poezii ale sale în care laudă dragostea.
Tabito își prezintă hedonismul ca o formă de anti-intelectualism. El spune că oamenii care caută înțelepciune, dar nu beau, sunt urâți și că lui nu îi pasă dacă se va reîncarna ca insectă sau pasăre atâta timp cât se poate distra în viața sa actuală.
Anxietate sau divertisment?
Pustnicii și hedoniștii trăiesc în opoziție diametrală unii cu alții. Cu toate acestea, ambii acceptă ferm viziunea budistă despre impermanență.
Pustnicii cred că cel mai bun mod de a trăi existența noastră efemeră este de a elimina grijile inutile prin autoizolare – interesul lor nu constă în creșterea plăcerii, ci în minimizarea îngrijorărilor.
Hedoniștii cred că cel mai bun mod de a trăi existența noastră efemeră este să ne bucurăm de noi înșine cât mai mult posibil – interesul lor nu constă în minimizarea grijilor, ci în maximizarea plăcerii.
Care abordare este mai lăudabilă?

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin