Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Coronavirus: Cum ar fi reacționat japonezii din Evul Mediu – între autoizolare și distracție
Articole online

Coronavirus: Cum ar fi reacționat japonezii din Evul Mediu – între autoizolare și distracție

Din punct de vedere budist, hermitismul este în mod clar mai bun, deoarece budismul îi învață pe adepții săi să renunțe la toate preocupările lumești.

Desprinzându-se de civilizație, pustnicii pot urmări echanimitatea (捨 sha), o stare mentală perfect echilibrată, fără tulburări emoționale. Acest lucru poate fi cultivat pentru a avansa pe drumul spre nirvana.

Hedonismul nu este, pe de altă parte, lăudabil, deoarece nu face decât să amplifice preocupările noastre lumești. Hedoniștii nu pot ajunge la nirvana pentru că încearcă să uite de impermanență numai prin intoxicație.

Totuși, autoizolarea poate avea propriile neajunsuri. Saigyō Hōshi, un poet și călugăr budist din secolul al XII-lea, care a urmărit și hermitismul, scrie:

Și renunțarea la jurământ față de lume

dar nu o pot lăsa să plece

Unii care nu au făcut niciodată jurăminte

Aruncă lumea.

Saigyō se critică în acest poem waka. Se întreabă dacă un pustnic ca el este cu adevărat mai bun decât oamenii obișnuiți.

Își face griji că, făcând o mișcare atât de radicală ca renunțarea la lume și viața izolată, a dezvăluit un atașament mai puternic față de lume decât oamenii obișnuiți.

Oamenii obișnuiți care trăiesc vieți obișnuite par uneori mai puțin preocupați de dorințele lumii decât intelectualii reflectivi ca el.

COVID-19 este cu siguranță un fenomen nou și a prezentat noi crize și griji personale cu care trebuie să se confrunte indivizii. Cu toate acestea, literatura clasică ne amintește că oamenii din trecut au suferit și crize și catastrofe, forțându-i să mediteze la modul în care ar trebui să trăim.

 

Sursa AICI

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola