După douăzeci de ani, războiul din Afganistan s-a încheiat cu victoria talibanilor. Mai mulți analiști americani își prezintă deja concluziile privind greșelile strategiei militare americane în Afganistan. Însă, prea puțini au luat în calcul cum este afectată Coreea de Sud de acest sfârșit de război.
Principalul aliat
În prezent, există o dezbatere în Coreea de Sud cu privire la originea Republicii Coreea, fiind contestată legitimitatea sa politică. Trebuie remarcat faptul că, în timpul războiului coreean, majoritatea populației și soldaților sud-coreeni au continuat lupta în apărarea statului, chiar și atunci când forțele Republicii Populare Democrate Coreene au fost victorioase.
În ciuda controverselor politice, primul guvern al Coreei de Sud a fost condus de președintele Syngman Rhee, care a reușit să realizeze o stabilitate politică, pe care cetățenii și soldații l-au perceput ca fiind suficient de legitim pentru a merita susținerea.
În ultimii șaptezeci de ani, Coreea de Sud a fost un aliat militar al Statelor Unite, datorită factorilor de decizie a Statelor Unite care au văzut o valoare strategică în menținerea acestei alianțe. Pentru guvernul Coreei de Sud, importanța unei alianțe cu Statele Unite a fost clară, chiar dacă s-a confruntat cu sarcina de a demonstra importanța alianței.
În prezent, Coreea de Sud se confruntă cu o dilemă privind lecția oferită de finalizarea războiului din Afganistan. Politica externă a Statelor Unite a intrat într-un nou ciclu de dezangajare. În ultimii douăzeci de ani, politica externă a SUA a susținut intervenția în Afganistan și a încurajat participarea aliaților Statelor Unite, Coreea de Sud jucând un rol important în operațiunile de menținere a păcii din Afganistan.
Poate deveni China o problemă ?
Administrația SUA se angajează în acțiuni de politică externă asertivă pentru a restrânge comportamentul revizionist al Chinei. În Coreea de Sud există o dezbatere de politică externă consecventă între factorii de decizie în favoarea unei politici similare cu cea a Statelor Unite față de China. Dr. Heungkyu Kim de la Institutul de Politici SUA-China a observat că eroarea predominantă pe care o face Coreea de Sud este asumarea imuabilității politicii externe a Statelor Unite.
În ceea ce privește politica sa față de China, Kim avertizează că: “Politica externă a Statelor Unite ar putea să devină o confruntare față de China.” Viitoarea provocare a Coreei de Sud este să răspundă strategiei principalului său aliat, alternând între diplomația activă și pasivă față de China.
