Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Sud poate fi în pericol. Ce a scos la iveală prăbușirea Afganistanului
Articole online

Coreea de Sud poate fi în pericol. Ce a scos la iveală prăbușirea Afganistanului

Principalul aliat

În prezent, există o dezbatere în Coreea de Sud cu privire la originea Republicii Coreea, fiind contestată legitimitatea sa politică. Trebuie remarcat faptul că, în timpul războiului coreean, majoritatea populației și soldaților sud-coreeni au continuat lupta în apărarea statului, chiar și atunci când forțele Republicii Populare Democrate Coreene au fost victorioase.

În ciuda controverselor politice, primul guvern al Coreei de Sud a fost condus de președintele Syngman Rhee, care a reușit să realizeze o stabilitate politică, pe care cetățenii și soldații l-au perceput ca fiind suficient de legitim pentru a merita susținerea.

În ultimii șaptezeci de ani, Coreea de Sud a fost un aliat militar al Statelor Unite, datorită factorilor de decizie a Statelor Unite care au văzut o valoare strategică în menținerea acestei alianțe. Pentru guvernul Coreei de Sud, importanța unei alianțe cu Statele Unite a fost clară, chiar dacă s-a confruntat cu sarcina de a demonstra importanța alianței.

În prezent, Coreea de Sud se confruntă cu o dilemă privind lecția oferită de finalizarea războiului din Afganistan. Politica externă a Statelor Unite a intrat într-un nou ciclu de dezangajare. În ultimii douăzeci de ani, politica externă a SUA a susținut intervenția în Afganistan și a încurajat participarea aliaților Statelor Unite, Coreea de Sud jucând un rol important în operațiunile de menținere a păcii din Afganistan.

Poate deveni China o problemă ?

Administrația SUA se angajează în acțiuni de politică externă asertivă pentru a restrânge comportamentul revizionist al Chinei. În Coreea de Sud există o dezbatere de politică externă consecventă între factorii de decizie în favoarea unei politici similare cu cea a Statelor Unite față de China. Dr. Heungkyu Kim de la Institutul de Politici SUA-China a observat că eroarea predominantă pe care o face Coreea de Sud este asumarea imuabilității politicii externe a Statelor Unite.

În ceea ce privește politica sa față de China, Kim avertizează că: “Politica externă a Statelor Unite ar putea să devină o confruntare față de China.” Viitoarea provocare a Coreei de Sud este să răspundă strategiei principalului său aliat, alternând între diplomația activă și pasivă față de China.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola