Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Corectitudinea Politică biruie și-n Ortografie. După o istorie de 90 de ani, Concursul Spelling Bee a fost câștigat pentru prima oară de un afro-american
Articole online

Corectitudinea Politică biruie și-n Ortografie. După o istorie de 90 de ani, Concursul Spelling Bee a fost câștigat pentru prima oară de un afro-american

Zaila Avant-garde, în vârstă de 14 ani, a devenit prima adolescentă afro-americană care a triumfat în acest vechi concurs, după ce a pronunţat corect joi, pe litere, cuvântul „Murraya”, care desemnează denumirea unui gen de plante.

Ea fusese la un pas să se încurce în pronunţia unui alt cuvânt de origine botanică, într-o rundă precedentă a concursului.

Televizată în direct de ESPN şi însoţită de comentarii şi interviuri cu participanţii, finala concursului Scripps National Spelling Bee a revenit în 2021 după ce a fost anulată anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus.

Competiţia a fost încă o dată organizată în direct şi cu public, la Walt Disney Resort, un complex de agrement situat în apropiere de oraşul Orlando.

Se pricepe și la baschet

Zaila Avant-garde, care locuieşte în New Orleans, este prima concurentă de culoare care a câştigat această competiţie după Jody-Anne Maxwell, din Jamaica, în 1998.

Câştigătoarea din acest an este şi o apreciată jucătoare de baschet, deţinând mai multe recorduri mondiale Guinness pentru driblinguri realizate cu mai multe mingi de baschet în acelaşi timp.

Ea a câştigat premiul principal al concursului, în valoare de 50.000 de dolari, după ce a apărut relaxată în finală, glumind cu membrii juriului şi cu moderatorii emisiunii TV, în pofida faptului că a întâmpinat câteva probleme într-o rundă anterioară, când trebuia să pronunţe pe litere cuvântul „Nepeta”, denumirea unui alt gen de plante.

Făcând o pauză la jumătatea cuvântului, adolescenta afro-americană s-a corectat, a început din nou şi a ghicit apoi cea de-a doua literă „e” din acel cuvânt, sărind de bucurie pe scenă în momentul în care juraţii i-au spus că pronunţia ei a fost corectă.

A întrerupt dominația indienilor

Chaitra Thummala, o tânără de 12 ani din San Francisco, s-a clasat pe locul al doilea, după ce a greşit ortografia expresiei „neroli oil”, câştigând totuşi un premiu de 25.000 de dolari.

Bhavana Madini, o adolescentă de 13 ani din New York, a încheiat competiţia pe poziţia a treia şi a primit un premiu de 15.000 de dolari, după ce a fost eliminată pentru pronunţia incorectă a literelor ce compun cuvântul „athanor”, un tip de cuptor.

Într-o competiţie care a fost copios dominată în ultimii ani de concurenţi cu origini indiene, Zaila Avant-garde va fi cu siguranţă sărbătorită pentru victoria ei istorică.

Într-un interviu acordat pentru Associated Press înaintea finalei, tânăra din New Orleans a spus că îşi doreşte să îi inspire pe tinerii afro-americani.

Organizatorii concursului din acest an au adăugat anumite reguli pentru a evita situaţia câştigătorilor multipli, aşa cum s-a întâmplat la ediţia din 2019, când opt concurenţi au fost desemnaţi învingători, transmite Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola