Evenimentul Istoric > Articole online > Corectitudinea Politică vrea să schimbe basmul Albă ca Zăpada
Articole online

Corectitudinea Politică vrea să schimbe basmul Albă ca Zăpada

Parcul Disneyland a fost deschis vinerea trecută, după 400 de zile de pauză dictată de pandemie.

Prilej pentru Julie Tremain și Katie Dowd, ziariste la The Gate, site-ul ziarului San Francisco Chronicle, să comenteze evenimentul.

Mai întâi, cele două constată atracția exercitată de caruselul dedicat Albei ca Zăpada, numit „Visul Fermecat”. Acesta îl înlocuiește pe cel vechi, intitulat „Aventurile înspăimântătoare ale Albei ca Zăpada”, lucru salutat de Tremain și Dowd.

Nu este prima dată când Frații Grimm și Disney sunt acuzați de violență și răspândirea fricii. Este bine însă că, măcar acum, Disneyland s-a conformat criticilor Corectitudinii Politice.

Totuși… Mergând pe urmele „acestei dominații patriarhale albe”, care a oprimat lumea de la începuturile istoriei, cele două ziariste găsesc în povestea sărmanei prințese, victimă a geloziei unei regine malefice, „o problemă majoră”

În faimoasa scenă finală, a sărutului salvator dat de prinț, ziaristele nu văd altceva decât un vulgar „sărut neconsimțit”, și deci care o abuzează pe biata eroină adormită. Încă o femeie victimă a violenței bărbaților!

Pentru a remedia această „problemă majoră”, ziaristele politruce de la cotidianul american cer, nici mai mult, nici mai puțin, decât rescrierea scenariului Albei ca Zăpada, pentru a le transmite copiilor un mesaj mai corect politic, pentru ca atunci când aceștia vor deveni persoane adulte, să nu perpetueze astfel de comportamente abuzive.

„Este greu de înțeles de ce Disneyland, în anul 2021, a ales să adauge o scenă cu idei atât de retrograde în legătură cu ceea ce unui bărbat îi este permis să îi facă unei femei”, scriu tovarășele de la SF Gate.

Cele două femei nu merg atât de departe încât să sugereze și cum ar trebui să fie finalul rescris al basmului. Poate o reconciliere între Albă ca Zăpada și mașteră… Poate o excludere din poveste a prințului mitocan, care salvează viața femeilor fără a le cere permisiunea…

Când Corectitudinea Politică intră pe fir, nici o aberație nu este prea mare.

Registration

Aici iti poti reseta parola