Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Contextul politic extern în secolul I a. Chr. pentru romani
Articole online

Contextul politic extern în secolul I a. Chr. pentru romani

hrănirea armatei romane

Contextul politic extern în secolul I a. Chr. pentru romani

Regele din Pont a reușit chiar să cucerească o serie de teritorii romane, prea Colchida sau Armenia Mică. Sprijnul pe care l-a primit a fost unul foarte mare, romanii fiind nevoiți să îl înfrângă de unii singuri, în lipsa unui sprijin local.

Între 89-85 a. Chr. are loc primul război dintre Mithridates VI Eupator și romani. Regele cucerește Bythinia, care era singurul aliat din zonă al Romei, iar la Atena se instituie un guvern democratic în frunte cu filosoful Ariston. Mithridates VI Eupator e înfrânt în cele din urmă de de romanii conduși de împăratul Sylla, iar prin pacea de la Dardanes renunță la cuceririle din Asia Mică, își predă flota și se obligă la plata unor despăgubiri de razboi.

În schimb, primește prin această pace titlul de prieten și aliat al Romei. Între 83-81, romanii declanșează un al doilea război contra Regatului Pontului, în urma înarmărilor lui Mithridates VI Eupator. Cel din urmă război între Pont și romani are loc între 73-63 – în care Mithridates e trădatt de Tigrenes al Armeniei, ginerele său, și de cei doi fii.

În 74, romanii ajung la Dunăre în dreptul Banatului sub conducerea guvernatorului Macedoniei Scribonius Curio Caius, dar se tem să treacă dincolo, principala frică fiind desimea codrilor, conform lui Florus. ceea ce îi împiedică să îi urmărească pe celți și pe daci. În 71, Terentius Varo Lucullus e al doilea roman care ajunge la Dunărea dupa Scribonius Curios. Fratele vitreg al lui Licinius Lucullus urmărea pe moesi și pe besi. El incercă să creeze o diversiune împotriva lui Mithridates care se lupta cu romanii la Cyzic și pe insula Lemnos.

Același Terentius Varo Lucullus distruge Apollonia, iar apoi instalează garnizoane în celelalte cetăți grecești din Pont. În 61, impozitele mari și politica vexatorie conduc la răscoala cetăților grecești în frunte cu Histria. Guvernatorulul Macedonie, Antonius Hybrida, e înfrânt, cetățile grecești fiind sprijinite masiv de bastarni.

Registration

Aici iti poti reseta parola