Evenimentul Istoric > Articole online > Confruntarea între candidații la președinție. Modelul Ion Iliescu – Corneliu Vadim Tudor se repetă
Articole online

Confruntarea între candidații la președinție. Modelul Ion Iliescu – Corneliu Vadim Tudor se repetă

E datoria unei publicații de istorie să aducă aminte de evenimente ce au avut importanța lor la un moment dat pentru a ajuta la înțelegerea celor din prezent.

Cum decizia de a participa sau nu la o dezbatere electorală a Vioricăi Dăncilă și a lui Klaus Iohannis sunt bazate pe calcule ale echipelor de campanie și pe estimări ale eventualelor pierderi sau câștiguri ca număr de voturi, vom grupa marile confruntări finale în funcție de cei care le-au câștigat. Pentru final am păstrat singura confruntare din ultimii 30 de ani în care strategia echipei de campanie seamănă cu cea abordată de unul dintre candidați astăzi.

 

Confruntări câștigate de favoriții cursei prezidențiale

 

Deși acum este refuzată de favoritul cursei pentru Cotroceni, au existat confruntări finale care l-au ajutat pe cel aflat deja în fruntea clasamentului să câștige.

Prima astfel de dezbatere electorală care i-a adus puncte favoritului s-a consumat ”în zorii” României post-comuniste, pe 17 mai 1990, cu trei zile înainte de alegerile din 20 mai, ”Duminica Orbului”. S-au confruntat Ion Iliescu, Ion Rațiu și Radu Câmpeanu.

Alegerile au fost câștigate – cu un scor zdrobitor – de Ion Iliescu, dar dezbaterea, organizată de TVR,  a fost prilejul descoperirii de către români a unor modele de politicieni de care nu auziseră decât în poveștile bunicilor: seniorii Rațiu și Câmpeanu au rostit atunci fraze memorabile, dar ele nu au atins marea masă a electoratului.

La acea confruntare, Ion Rațiu a dat cea mai elegantă definiție a democrației: ” Democrația însemnează o înțelegere că omul este în centrul societății și toate instituțiile se învârt în jurul lui. Democrația însemnează că îl asculți pe om și pe urmă îi respingi punctul de vedere. Chintesența democrației se poate exprima într-o singură frază: Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”

Următoarea dezbatere electorală între doi finaliști s-a consumat doi ani mai târziu. Favorit era din nou Ion Iliescu, iar ”challenger” era Emil Constantinescu. Candidatul proaspăt înfiripatei Convenții Democratice a fost ”îngenuncheat” de președintele în funcție cu întrebarea devenită celebră: ”Vrei să aduci curent electric cu găleata?” Ion Iliescu a câștigat alegerile din 1992.

Seria dezbaterilor câștigate de favoritul cursei ajunge tocmai în 2009. La confruntarea organizată de Realitatea TV între Mircea Geoană și Traian Băsescu a fost dominată categoric de președintele care candida pentru al doilea mandat. Întrebarea despre întâlnirea cu Sorin Ovidiu Vântu l-a destabilizat pe Geoană care avea să piardă alegerile.

 

Challengerii și revanșele istorice

 

Statistic, dezbaterile electorale i-au favorizat mai mult pe cei aflați pe locul secund în preferințele românilor.

Prima confruntare câștigată de un challenger și fructificată electoral a fost, de fapt, o revanșă. În 1996, Emil Constantinescu și Ion Iliescu, ajunși în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, s-au confruntat în studioul Antenei 1.

Față de 1992, Constantinescu devenise mai versat. La un moment dat și-a scos ochelarii, l-a privit fix pe președintele în funcție și l-a întrebat: ”Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”

Luat prin surprindere, Iliescu a fost incapabil de un simplu ”Da” sau ”Nu”, bălmăjind un răspuns alambicat. A pierdut, dezbaterea și Cotroceniul.

În 2004, Traian Băsescu și Adrian Năstase s-au întâlnit pentru confruntarea finală în studioul TVR. Părea că premierul în funcție la acea dată, Năstase, participa la alegeri doar ca electoratul să confirme că țara era de drept a lui. Băsescu, primar al Capitalei, a abordat dezbaterea cu glume, iar una a făcut carieră: ” Ce blestem o fi pe acest popor de a ajuns să aleagă între doi foști comuniști, între Năstase și Băsescu?”

A câștigat atunci primul mandat la Cotroceni.

În fine, ultimul challenger căruia i-a profitat dezbaterea finală înainte de turul al doilea al prezidențialelor a fost chiar Klaus Iohannis. Pe 11 noiembrie 2014, după ce refuzase destule invitații pentru a participa la confruntări cu Victor Ponta, Iohannis apare în studioul Realitatea TV unde era invitat premierul Victor Ponta.

Prima confruntare este pierdută clar de Iohannis.

A doua zi, 12 noiembrie 2014, în studioul B1TV cei doi se reîntâlnesc. Iohannis este mult schimbat, ca și cum se trezise din pumni. Peste câteva zile, Ponta pierde alegerile.

 

Cine a luat primul decizia refuzului confruntărilor

 

Pare că am parcurs toate ciclurile electorale din ultimii 30 de ani, dar nu este așa. Ne-au rămas cele din toamna-iarna lui 2000, câștigate de Ion Iliescu.

Ajuns favorit în cursă din postura de simplu senator, Ion Iliescu profita de fărâmițarea dreptei după uriașul eșec al guvernării Convenției Democrate și al mandatului de președinte la lui Emil Constantinescu.

Își spulberă adversarii, unii politicieni de renume, Theodor Stolojan, Petre Roman, Mugur Isărescu, Teodor Meleșcanu, în primul tur fără a participa la nici măcar o dezbatere.

În finală s-a calificat cu președintele PRM Corneliu Vadim Tudor. Iliescu a refuzat orice întâlnire directă și asta se dovedește a fi cartea câștigătoare. Speriați de Vadim, până și adversarii lui Iliescu invitau la vot în favoarea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola