Evenimentul Istoric > Exclusiv online > România comunistă > Condamnatul la moarte care desena cruci în aer. Înainte de Crăciun în 1949 la închisoarea Jilava
Exclusiv online

Condamnatul la moarte care desena cruci în aer. Înainte de Crăciun în 1949 la închisoarea Jilava

Remus Radina (foto) este transferat în octombrie 1949 la închisoarea Jilava, după ce fusese repatriat de iugoslavi.

La mijlocul lunii Martie 1950, mi s’a spus să-mi fac bagajul. M’am despărţit cu emoţie şi cu tristeţe de aceşti fraţi de suferinţă, care făcuseră din celula 13 o adevărată sală de cursuri.

Profesorii de aici ajunseseră la concluzia că valoarea umană trebuie căutată în însuşirile morale ale individului. Aceeaşi afirmaţie o voi auzi din gura a sute de elite intelectuale, în închisorile pe unde mă va duce soarta.

De la Jilava am fost transferat la închisoarea Uranus şi judecat de Tribunalul militar Bucureşti.

La proces am fost obligat să pun lacăt la gură, din cauza familiei mele, care a plâns tot timpul.

Am primit o condamnare de cinci ani”.

Remus Radina s-a născut la 9 aprilie 1924 la Craiova. În 1943 a absolvit Liceul Militar „DA. Sturdza” din Craiova, iar la 10 Mai 1945, după absolvirea Şcolii de ofiţeri activi de Cavalerie din Tîrgovişte, a fost înălţat la gradul de sublocotenent.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial l-a prins în drum spre front, de unde s-a întors pentru a începe lupta pe alt front cel anticomunist.

În decembrie 1946 a fost judecat de Consiliul Superior al Oştirii pentru vina de a fi afirmat în scris că guvernul Petru Groza este „împletit pe osatura oprimării libertăţii poporului român”.

La 16 aprilie 1947 a fost trecut în retragere prin „înalt decret regal”. La 2 noiembrie 1948 a trecut clandestin frontiera în Iugoslavia, cu intenţia de a merge în Occident, pentru a se angaja în lupta împotriva comunismului.

Arestat de iugoslavi, a fost extrădat în România la 31 august 1949 și condamnat la cinci ani închisoare.

A mai fost din nou întemniţat timp de patru ani, după revoluţia din Ungaria.

În anul 1980 a fost constrâns să părăsească ţara după publicarea mărturiei „Testamenul din morgă”, prefaţată de dramaturgul Eugen Ionescu. Se stabileşte în Franţa, unde este declarat, invalid 80%.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola