Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Condamnat pentru trădare la 35 de ani, moare la 75 și este îngropat cu onoruri militare
Articole online

Condamnat pentru trădare la 35 de ani, moare la 75 și este îngropat cu onoruri militare

dreyfus

Ofiţerul Alfred Dreyfus, personajul central în „afacerea Dreyfus”, s-a născut la 9 octombrie 1859, la Mulhouse, provenind dintr-o familie de evrei alsacieni.

A îmbrăţişat cariera de ofiţer, pentru a-şi manifesta ataşamentul faţă de Franţa. După un scurt stagiu la Colegiul Sainte-Barbe, a urmat cursurile Colegiului Chaptal, pe care l-a detestat, din cauza sistemului educaţional. A promovat bacalaureatul în 1876, după care s-a întors la Colegiul Sainte Barbe, pentru a se pregăti să intre la Şcoala Politehnică.

Şi-a încheiat studiile în 1880, având funcţia de sublocotenent. Timp de doi ani, a învăţat la şcoala de artilerie de la Fontainebleau, potrivit www.dreyfus.culture.fr.

În 1885, a fost promovat locotenent, iar la 12 septembrie 1889 a fost promovat în funcţia de căpitan al regimentului 21 de artilerie şi trimis la Bourges ca adjunct al directorului Şcolii Centrale Pirotehnice Militare.

S-a căsătorit la 18 aprilie 1891, cu Lucie Hadamard. La 21 aprilie în acelaşi an, Dreyfus a fost admis la Şcoala Superioară de război, iar doi ani mai târziu, a fost desemnat pentru a servi ca stagiar la Statul Major al Armatei.

La 15 octombrie 1894, Dreyfus a fost condamnat pentru o pretinsă transmitere de documente secrete Imperiului German, într-un context social favorabil antisemitismului şi urii împotriva Germaniei, în urma anexării Alsaciei şi a unei părţi din Lorena.

Conflictul a avut la început un ecou limitat, până când, în 1898, Dreyfus a fost achitat. Scandalul s-a finalizat în 1906, când Curtea de Casaţie din Franţa a pronunţat o decizie care l-a reabilitat definitiv pe Dreyfus.

J’accuse…!

Una dintre consecinţele importante ale Afacerii Dreyfus a fost publicarea de către Émile Zola, la 13 ianuarie 1898, a celebrei pledoarii dreyfusarde „J’accuse…!”, un articol pe şase coloane, sub forma unei scrisori deschise, adresate preşedintelui Franţei din epocă, Félix Faure. Până în seara acelei zile, 200.000 de exemplare au fost vândute.

Citește și A scris „J’accuse…!” și a murit asfixiat

Meritul articolului-manifest a fost acela de a fi adus pentru prima oară la un loc toate datele existente despre afacere.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola