Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Condamnat pentru trădare la 35 de ani, moare la 75 și este îngropat cu onoruri militare
Articole online

Condamnat pentru trădare la 35 de ani, moare la 75 și este îngropat cu onoruri militare

S-a stins din viață la 12 iulie 1935, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse cu onoruri militare.

Zola voia, în acelaşi timp, să pună presiune pe magistraţi, pentru a se putea redeschide cazul. Câteva zile mai târziu, Emile Zola, împreună cu alţi scriitori, artişti, filosofi şi istorici din epocă (Anatole France, Marcel Proust, Georges Sorel, Claude Monet, Émile Durkheim etc.) au semnat o petiţie prin care cereau revizuirea procesului.

Zola, un an de închisoare

Deşi, ca urmare a demersurilor sale, Zola a fost condamnat la un an de închisoare şi la o amendă de 3.000 de franci, totuşi acesta şi-a atins scopul: procesul lui Dreyfus a fost reluat, iar la 9 septembrie 1899 Curtea şi-a anunţat verdictul – Dreyfus a fost găsit vinovat de trădare, dar cu „circumstanţe atenuante”.

Verdictul a stârnit reacţii puternice din parte taberei pro-dreyfusarde.

Guvernul francez, la rândul său, a decis să-l graţieze pe Dreyfus, decretul fiind semnat de preşedintele Emile Loubet, la 19 septembrie 1899.

Deşi eliberat, Dreyfus nu era astfel exonerat, procesul de reabilitare fiind realizat abia în iulie 1906. La 15 octombrie 1906 a fost desemnat comandant al artileriei circumscripţiei administrative din Saint-Denis.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola