Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Comorile pierdute ale Dunării”. Descoperirea surprinzătoare a unei corăbii romane în Serbia
Articole online

„Comorile pierdute ale Dunării”. Descoperirea surprinzătoare a unei corăbii romane în Serbia

„Comorile pierdute ale Dunării”. Descoperirea surprinzătoare a unei corăbii romane în Serbia

Minerii sârbi au găsit rămășițele unei nave romane care probabil a aprovizionat un vechi oraș de frontieră și un cartier general militar

Minerii sârbi au găsit rămășițele unei nave romane care probabil a aprovizionat un vechi oraș de frontieră și un cartier general militar

Datorită acestei proximități, este posibil ca această navă antică să fi transportat provizii de-a lungul unor râuri mai mici, între Dunăre și Viminacium, unde se afla o frontieră militară și o bază pentru romani. Această descoperire a fost localizată în perimetrul minei de cărbune de suprafață Drmno, poziționată la aproximativ 50 de kilometri la est de Belgrad. Componentele vechi ale vasului se aflau ascunse sub straturi de nămol, la o adâncime de aproximativ 8 metri, relatează Sve o Arheologiji.

Începând cu anul 2020, au fost găsite două nave și trei canoe în acest sit, care, potrivit arheologilor, a fost excavat doar în proporție de 5%. De asemenea, a mai fost localizată o navă în vecinătatea adiacentă râului Mlava.

Dunărea și căile sale navigabile: Legătura cu Viminacium

Procesul de excavare treptată a scos la iveală rămășițele vasului așezate de-a lungul zidului vertical al minei. Acest nivel de conservare se dovedește a fi o particularitate, deoarece Viminacium este unul dintre puținele orașe antice din lume peste care nu a fost construit un oraș modern.

Miomir Korac, arheologul principal care conduce acest proiect, urmărește să stabilească originea acestui vas. Această cronică a timpului coincide cu apogeul Viminaciumului ca fortăreață supremă a provinciei romane cunoscute sub numele de Moesia Superioară, o fază în care dominația acesteia s-a extins asupra teritoriului și a fost înființat un port în apropierea unui afluent provenit din Dunăre.

„Putem presupune că această navă este romană, dar nu suntem siguri de vechimea sa „, a declarat Korac pentru Reuters. „Este probabil ca barja să fi fost remorcată de la mal sau să fi fost propulsată cu ajutorul vâslelor, au explicat ceilalți arheologi din echipă.

„Ambarcațiunea prezintă un design distinctiv cu fund plat care amintește de o barjă”. Analiza expertă a configurației sale și a contextului istoric îi determină pe arheologi să presupună că obiectivul principal al acesteia a fost transportul de mărfuri, facilitând comerțul și aprovizionarea între Dunăre și oraș.

Mladen Jovicic, membru al echipei însărcinate cu cercetarea navei nou descoperite, a declarat că ar fi dificil să mute vasul fără a-l deteriora. „Prietenii noștri ingineri … vor pregăti o structură specială care va fi ridicată cu o macara, urmând … întregul proces de conservare treptată”, a concluzionat el.

Viminacium: O așezare romană situată strategic

Viminacium, așezarea romană din apropiere, a fost înființată ca un avanpost proeminent în provincia de frontieră Moesia Superioară a Imperiului Roman după anul 87 d.Hr. În scurt timp, a devenit un centru animat al activităților comerciale. „Populația a depășit 45.000 de locuitori și a influențat în mod semnificativ dinamica regională a Balcanilor.”

Importanța sa strategică este subliniată și de prezența mai multor legiuni romane staționate pe teritoriul său. Acest bastion fortificat era orientat spre incursiuni ale adversarilor din nord. Din păcate, epoca de aur a Viminaciumului a fost întreruptă de hunii necruțători, care l-au devastat în 411.

Reconstituit de împăratul bizantin Iustinian cel Mare în secolul al VI-lea, orașul a avut din nou o soartă sumbră în 582, cedând în fața atacului avarilor din stepa eurasiatică, relatează Live Science.

Situl a fost generos pentru arheologi – au fost descoperite morminte bogat împodobite, rămășițe ale unor ateliere antice care prelucrau aurul și argintul, precum și fragmente ale unor piețe, fortificații și alte ziduri de protecție pentru apărarea orașului. Există, de asemenea, băi bine conservate, o pistă de curse de care și un mare amfiteatru care putea găzdui până la 12.000 de spectatori. În 2021, osemintele a 13 câini au fost descoperite în cadrul acestui amfiteatru, sugerând o relație străveche între oameni și animale .

Registration

Aici iti poti reseta parola