Comorile Afganistanului
Unele știri sugerează că talibanii deja vânează unul dintre cele mai faimoase comori ale țării, așa-numita „comoară bactriană”, care este o colecție de peste 20.000 de artefacte, multe din aur, care au fost găsite în morminte vechi de 2.000 de ani, într-un sit numit Tillya Tepe în 1978. Comoara a fost păstrată în Muzeul Național al Afganistan și a fost expusă la palatul prezidențial, însă rapoartele indică faptul că locația sa actuală este necunoscută.
Alte rămășițe arheologice care ar putea fi amenințate de talibani includ Mes Aynak, un oraș budist care a înflorit în urmă cu aproximativ 1.600 de ani. Orașul era situat de-a lungul iconicului Drum al Mătăsii și era folosit atât pentru comerț, cât și pentru planul religios, unde numeroase artefacte budiste antice sunt îngropate acolo.
Când talibanii au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au distrus multe dintre aceste artefacte budiste, inclusiv două statui masive din secolul al VI-lea cunoscute sub numele de „Buddha din Bamiyan” care au fost sculptate într-o stâncă.
Zonele nordice ale Afganistanului, pe care talibanii le-au preluat recent, dețin mult mai multe situri arheologice decât zonele sudice. După examinarea imaginilor din satelit din nordul Afganistanului, echipa de cercetare a remarcat „daune provocate de luptă”, dar nu și cazuri noi de jafuri.
Ce planuri au talibanii ?
Chiar dacă conducerea talibanilor din Kabul a decis să protejeze rămășițele arheologice, nu există nicio garanție că grupurile talibane din alte părți ale Afganistanului vor urma aceste ordine. În plus, mulți profesioniști din domeniul patrimoniului, care sunt încă în Afganistan, se tem pentru viața lor.
În ultimele două decenii, unele artefacte care au fost furate din Afganistan au fost găsite în Statele Unite, ulterior fiind repatriate în Afganistan. Din câte se cunoaște, artefactele care au fost repatriate încă se află la Muzeul Național din Afganistan.