Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Comanditarii asasinării Annei Politkovskaia de ziua lui Putin au scăpat oficial de răspunderea penală
Articole online

Comanditarii asasinării Annei Politkovskaia de ziua lui Putin au scăpat oficial de răspunderea penală

Asasinarea Annei Politkovskaia a provocat o undă de şoc în Rusia şi în toată lumea. Însă doar executanţii crimei au fost condamnaţi.

Angajatorul jurnalistei ruse asasinate Anna Politkovskaia a denunţat joi, la împlinirea a 15 ani de la uciderea acesteia, prescrierea răspunderii penale care îi pune la adăpost pe comanditarul sau comanditarii încă neindentificaţi ai crimei.

„Joi, comanditarii au scăpat oficial de răspunderea penală”, a denunţat Novaia Gazeta, adăugând că publicaţia se va strădui în continuare să obţină în faţa tribunalelor „redeschiderea anchetei asupra asasinării Annei Politkovskaia până când va fi dezvăluit numele celui care a dat ordinal”.

Novaia Gazeta organizează joi după-amiază ceremonii de omagiere a Anei Politkovskaia în faţa redacţiei şi în sediul său.

Persecuția contestatarilor lui Putin

Comemorarea intervine într-un context de presiuni crescute împotriva mass-media independente, a opoziţiei şi organizaţiilor neguvernamentale critice la adresa Kremlinului, după arestarea, la începutul anului, a lui Aleksei Navalnîi, principalul critic al preşedintelui Vladimir Putin, care împlineşte joi 69 de ani.

Informator al FSB

În 2014, cinci bărbaţi au fost recunoscuţi vinovaţi că ar fi organizat, executat sau participat la asasinarea Annei Politkovskaia. Ei au primit pedepse grele cu închisoarea.

Cecenul Lom-Ali Gaitukaiev, organizatorul logistic al crimei, a decedat în 2017 în închisoare.
Despre Gaitukaiev, Novaia Gazeta a dezvăluit în 2018 că fusese informator al FSB şi totodată unul din capii mafiei cecene.

Numele lui Gaitukaiev apare şi în dosarul asasinării în 2004 la Moscova a jurnalistului american Paul Khlebnikov, editorul variantei ruse a revistei Forbes Magazine.

În 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru că „nu a aplicat măsurile potrivite de anchetă pentru a identifica pe comanditarul sau comanditarii crimei”.

Fondată în 1993, Novaia Gazeta este cu regularitate ţinta intimidărilor, atacurilor şi uneori a asasinatelor, cel puţin cinci jurnalişti ai acestei publicaţii au fost ucişi de-a lungul anilor pentru activitatea lor profesională.

Publicaţia, la fel ca editorialista sa Anna Politkovskaia, şi-a atras cu regularitate critici violente din partea omului forte al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ai cărui adversari au fost ucişi în număr mare, indiferent unde se ascundeau, la Moscova, la Viena sau Berlin.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat mai multe investigaţii cu privire la acţiunile grupurilor de mercenari ruşi şi persecuţiile împotriva minorităţilor sexuale în Cecenia.

În 2018, un cap de ied şi o coroană mortuară au fost trimise la sediul redacţiei.

Cele mai multe acţiuni la Novaia Gazeta sunt deţinute de colectivul redacţional. Doar 10% îi aparţin fostului preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, şi alte 14% omului de afaceri Aleksandr Lebedev, precizeaz[ Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola