Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA lucrează la o versiune nouă și îmbunătățită a mini-submarinului invizibil al Navy SEALs
Articole online

Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA lucrează la o versiune nouă și îmbunătățită a mini-submarinului invizibil al Navy SEALs

„Coloana vertebrală” a flotei de submersibile pentru decenii de acum încolo

Cele două noi mini-submarine pentru operațiuni speciale – Mark 11 Shallow Water Combat Submersible și Dry Combat Submersible – vor fi coloana vertebrală a flotei de submersibile a Naval Special Warfare pentru decenii de acum încolo.

Mark 11 va înlocui mini-submarinul Mark 8 Mod 1. Noul mini-submarin vine cu o rază de acțiune operațională și o sarcină utilă mai mare, senzori mai avansați, sisteme de navigație îmbunătățite și o nouă structură de comandă și control care va permite introducerea mai eficientă a noilor tehnologii.

Cu o lungime de 7 metri, Mark 11 va putea transporta șase Navy SEAL: doi membri ai echipajului și patru scafandri de luptă. Mini-submarinul se va putea scufunda până la aproximativ 50 de metri și va fi inundat în timpul utilizării, ceea ce înseamnă că operatorii SEAL vor fi expuși la intemperii și vor trebui să folosească costume uscate și rezervoare de oxigen. (Serviciul special britanic de bărci speciale a comandat, de asemenea, Mark 11).

SOCOM se așteaptă ca Mark 11 să atingă capacitatea operațională inițială în această vară. Dacă totul va decurge conform planului, noul vehicul de livrare SEAL va începe să elimine treptat Mark 8, care se află în serviciu din anii 1980.

Submersibilul de luptă uscat este mult mai mare și mai greu. Mini-submarinul de 12 metri va avea o rază de acțiune operațională mult mai mare și o capacitate de încărcare mai mare decât Mark 11 și va fi mai confortabil pentru cei 10 comandouri – doi membri ai echipajului și opt scafandri de luptă – pe care îi va putea transporta.

La o conferință recentă a industriei, comandorul John Conway, managerul de program al SOCOM pentru sistemele submarine ale forțelor de operații speciale, a comparat submersibilul de luptă uscat cu „un camion electric” care poate face multe lucruri în același timp și care poate fi adaptat și îmbunătățit cu noi senzori și sisteme ca răspuns la amenințările și mediile operaționale viitoare.

Naval Special Warfare analizează, de asemenea, „alte modalități netradiționale de lansare” a Mark 11, cum ar fi „o soluție containerizată” de pe „o navă de ocazie sau lucruri de acest gen”, a declarat la conferință comandantul Marinei James Hanlon, managerul de program al SOCOM pentru sistemele maritime pentru operațiuni speciale, potrivit Defense News.

Pe lângă noul Mark 11 și submersibilul de luptă uscat, Naval Special Warfare lucrează la un program de prelungire a duratei de viață pentru adăpostul pentru puntea uscată, care este atașat la corpul submarinului și permite SEAL-urilor și altor scafandri de luptă să iasă și să intre în submarin în timp ce se află în larg.

Cele șase adăposturi Dry Deck Shelter ale Marinei Militare au fost construite între 1982 și 1991 și trebuiau să aibă o durată de viață de 40 de ani. Extinderea planificată le-ar permite să funcționeze până în anii 2050

Echipele SEAL ale Marinei sunt cel mai bine cunoscute pentru capacitățile lor de acțiune directă

Operațiunile de profil înalt din ultimii 20 de ani, inclusiv raidul care l-a ucis pe Osama bin Laden, au încurajat credința că tot ceea ce fac soldații SEAL este să dărâme uși și să se ducă după băieții răi.

Dar echipele SEAL au și alte capacități și sunt competente în multe alte feluri. Echipele SEAL Delivery Vehicle pot sprijini operațiunile maritime de contraterorism prin deplasarea pe furiș a operatorilor speciali în apropierea unei ținte care se află în apă sau în apropierea acesteia.

În general, operatorii SEAL evită să fie repartizați la o echipă SEAL Delivery Vehicle din cauza setului de misiuni extrem de dificil. Deși toți SEAL din Navy sunt scafandri de luptă, membrii echipei SEAL Delivery Vehicle duc scufundările de luptă la un alt nivel. Nu sunt neobișnuite scufundările de opt până la 10 ore.

Comandamentul Naval Special Warfare Command, care supraveghează SEAL-urile, are două echipe de vehicule de livrare, care au fost înființate pentru prima dată la începutul anilor 1980.
SEAL Delivery Vehicle Team One, care are acum baza în Hawaii, este dedicată coastei de vest și operațiunilor din Pacific. SEAL Delivery Vehicle Team Two a fost dezactivată în 2008, dar a fost reînființată în 2019, pe fondul competiției între marile puteri. SDVT-2 are sediul în Little Creek, Virginia, și este unitatea de vehicule de livrare dedicată Coastei de Est și operațiunilor din Europa.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola