Între 1950 și 1962, an în care s-a încheiat colectivizarea, au fost arestați de către Securitate 89.986 de oameni, fără a se pune la socoteală persoanele arestate de Miliție sau cele deținute temporar pentru zile, săptămâni sau chiar luni.
Iată câteva exemple de condamnați pentru fapte penale legate de colectivizarea agriculturii:
Mihai Stelian, în vârstă de 43 de ani, din satul Românești, raionul Ploiești, șofer, carte știe 4 clase, are 1 copil, avere 4,65 ha teren și o casă a fost condamnat la 8 ani închisoare corecțională, reținându-se că susnumitul, în perioada 1954-1955, a instigat pe cetățenii din localitate să se împotrivească dării islazului communal în folosinta GAC (Gospodăria Agricolă Colectivă), susținând că regimul democrat popular din țara noastră se va schimba.
De asemeni, în mai 1958, și-a manifestat față de alții dorința de a se începe un nou război și a afirmat că în magazinele cooperativelor nu s-ar găsi mărfuri așa cum se găseau pe timpul negustorilor.
A fost încarcerat la 31 martie 1959.
Domnica Ștefan, în vârstă de 47 de ani, din comuna Modelu, raionul Călărași, agricultor, carte știe 6 clase primare, căsătorit, are 4 copii, avere 3 ha, teren și o casă, a fost condamnat la 7 ani închisoare corecțională, reținându-se că susnumitul, în ziua de 20 iulie 1958, aflându-se la localul cooperativei de consum, a afirmat față de mai multe persoane că țăranii ar fi muritori de foame întrucât li se luau toate bunurile de către stat și că Marx, Lenin și Stalin ar fi de vină că în țara noastră s-a instaurat un regim de democrație populară.
De asemeni, susnumitul a îndemnat pe cetățenii înscriși în GAC să se retragă din gospodărie.
A fost încarcerat la 28 iulie 1958.
Dragnea Franț, în vârstă de 48 de ani, din satul Noua Văcăreasă, raionul Lehliu, agricultor, care știe 5 clase primare, căsătorit, are 5 copii, avere 4 ha teren, a fost condamnat la 4 ani închisoare corecțională, reținându-se că susnumitul, în septembrie 1952, s-a retras din întovărășirea agricolă, prilej cu care a îndemnat încă 36 de familii să se retragă, situație care a dus la destrămarea întovărășirii.
În primăvara anului 1959, deși s-a înscris în GAC, s-a opus creării fondului de bază și a îndemnat pe alți membrii să facă la fel, iar în august 1959 a afirmat față de alții că vin americanii.
Tot în anul 1959, a afirmat față de două persoane că era mai bine să nu fi făcut contractarea grâului, întrucât o să moară de foame și i-a îndemnat să se retragă din GAC.
De asemenea, a îndemnat pe colectiviști să se opună predării grâului contractat, iar în ziua de 28 iunie 1959, aflându-se la bufetul MAT, a îndemnat pe un cetățean să cânte imnul regal.
A fost încarcerat la 13 august 1959.
Sursa: satulromanesc.iiccmer.ro