Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Romanii au produs atât de multă poluare a aerului încât au schimbat clima Europei
Articole online

Romanii au produs atât de multă poluare a aerului încât au schimbat clima Europei

Imperiul Roman, clima

În timp ce vechii romani erau capabili să influențeze în mod activ clima, noi ne descurcăm mult mai bine decât ei – iar acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze pe toți.

În ceea ce privește criza în care se află clima contemporană, privirea spre viitor pare a fi adesea cea mai înțeleaptă cale de acțiune

Unii spun că ne confruntăm cu colapsul dezastruos al ecosistemelor și cu devastarea ireversibilă a nenumărate orașe până în 2050. Ca atare, sunt multe de făcut – dar merită să aruncăm o privire și în trecut.

Potrivit unui studiu publicat în revista Climate of the Past, vechii romani au afectat în mod substanțial clima Europei în perioada Antichității. Generând funingine și eliberând carbon prin arderea unor cantități mari de materie organică și prin defrișarea terenurilor pentru agricultură, poluarea aerului cauzată de aceste acțiuni ar fi redus în mod activ temperatura Europei cu 0,3 grade Fahrenheit.

Deși această descoperire este impresionantă, ea este absolut nesemnificativă în comparație cu urgența globală actuală. Cu alte cuvinte, romanii nu aveau nimic în comun cu omenirea în 2019. De fapt, efectul de răcire al poluării atmosferice produse de aceștia s-ar fi dovedit oricum irelevant, deoarece clima intra într-o fază de încălzire în timpul ascensiunii imperiului, între anii 250 î.Hr. și 400 d.Hr.

Imperiul Roman, poluare

Situație îngrijorătoare încă de acum 7.000 de ani

În orice caz, studiul este o ilustrare sumbră a modului în care oamenii și-au afectat mediul înconjurător în Europa și Asia de Sud-Est încă de acum 7 000 de ani.

„Am analizat pentru prima dată dacă impactul aerosolilor antropogeni a avut un impact asupra climei cu mult timp în urmă”, a explicat Anina Gilgen de la Eidgenössische Technische Hochschule (ETC) din Zurich.

Gilgen și echipa sa au folosit datele existente privind suprafața de teren pe care vechii romani o cultivau, precum și numărul de locuințe și alte industrii care ocupau teritoriul lor, pentru a estima cantitatea de poluare atmosferică creată de imperiu din cauza terenurilor pe care le defrișaseră.

Apoi au introdus aceste date într-un model de climă din Europa în acea perioadă

În general, rezultatele au arătat că, în timp ce despădurirea și eliberarea de gaze cu efect de seră ar fi putut încălzi temperaturile cu 0,27 grade Fahrenheit, poluarea aerului ar fi produs într-adevăr un efect de răcire. În cele din urmă, activitatea imperiului a dus la o scădere medie de 0,3 grade Fahrenheit, ceea ce a coborât temperatura Europei la 32,3 grade în medie.

„S-ar putea mai degrabă ca poluarea aerului să fi fost o problemă pentru oamenii care locuiau în orașe”, a declarat Gilgen.

„Noutatea aici constă în gândirea lor despre care ar fi contribuția aerosolului [roman], care pare să fie destul de considerabilă”, a declarat Joy Singarayer, expert în schimbări climatice la Universitatea din Reading, care nu a fost implicată în studiul lui Gilgen.

Cea mai importantă concluzie este una dublă: în timp ce activitățile umane afectează clima Pământului de milenii, schimbările de temperatură provocate de Roma Antică au fost nule în comparație cu schimbările climatice moderne provocate de om.

Registration

Aici iti poti reseta parola