Clifton R. Wharton (1899-1990) a fost primul afro-american admis ca diplomat de carieră (Foreign Service Officer) în Corpul Diplomatic al Statelor Unite ale Americii (U.S. Foreign Service) în 1925.
Prin numirea sa în funcția de Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al S.U.A. în România, a devenit primul diplomat de carieră afro-american șef al unei misiuni diplomatice a Statelor Unite ale Americii.
De asemenea, Clifton R. Wharton a fost primul diplomat de carieră afro-american care a deținut funcția de Ambasador al Statelor Unite ale Americii (în Norvegia în perioada 1961-1964).
Unul dintre fiii acestuia, Clifton R. Wharton Jr. a deținut în perioada 27 ianuarie – 8 noiembrie 1993 funcția de Adjunct al Secretarului de Stat (Deputy Secretary of State) în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Clifton R. Wharton a fost numit Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România la 5 februarie 1958. A ajuns la București la 27 februarie 1958 cu un avion C-124 al USAFE.
Într-o telegramă către Departamentul de Stat, Clifton R. Wharton a descris sosirea sa la București: “La sosirea [avionului] C-124 pe aeroportul din București, pe lângă Șeful Protocolului și asistentul său și personalul Legației [SUA], a fost prezent și un grup mare de români care au fost atrași de C-124, fiind pentru prima dată când un astfel de avion impresionant american a aterizat vreodată aici. În această privință, cred că avionul a avut o valoare deosebită pentru prestigiul Statelor Unite la București, așa cum demonstrează sutele de persoane care au aflat rapid de prezența avionului și au venit la aeroport cu scopul expres al vizionării acestuia., în ciuda faptului că nu a fost făcută publicitate deloc la radio, în presă sau altfel.”
La 7 martie 1958, Clifton R. Wharton și-a prezentat scrisorile de acreditare șefului statului român, Ion Gheorghe Maurer.
În timpul mandatului lui Clifton R. Wharton, la 30 martie 1960, a fost semnat Acordul Financiar între România și Statele Unite ale Americii care a reglementat pretențiile financiare existente între cele două țări. Cu acest prilej, a fost dată publicității și o Declarație cu privire la dezvoltarea relațiilor comerciale româno-americane.
Din ultima ediție ...