Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Demiterea guvernului Cîțu a fost anunțată de Orban
Articole online

Demiterea guvernului Cîțu a fost anunțată de Orban

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament, guvernul Cîțu fiind demis

S-au înregistrat 281 voturi „pentru” din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.

Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

„Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020.

Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, la câteva zile după ce a pierdut președinția PNL în favoarea lui Florin Cîțu.

41 pentru Orban

Ludovic Orban este susţinut de 41 de parlamentari PNL pentru numirea în funcţia de premier, după ce moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu a fost adoptată.

„România se află într-o criză politică şi guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanşată în mod iresponsabil şi unilateral de prim-ministru şi soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Nu există o explicaţie raţională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situaţie critică şi nici în privinţa planului de soluţionare a crizei politice”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă marţi de cei 41 de liberali.

Ei se delimitează „de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic şi social, care nu poate continua, ţinând cont de aşteptările societăţii româneşti”.

În opinia acestora, „România este în faţa unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 şi de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului”.

De asemenea, se arată în scrisoare, „este previzibil faptul că situaţia sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu preţul pierderii vieţii tot mai multor persoane”.

Cei 41 de parlamentari liberali afirmă că acestei crize sanitare i se suprapune o evoluţie economică „extrem de dificilă”, determinată de creşterea preţurilor la energie în perioada sezonului rece şi de erodarea puterii de cumpărare.

Ei fac apel la „soluţionarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice şi învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcţiune imediat şi să facă faţă conjuncturii extreme în care se află România”.

Semnatarii scrisorii susţin că Ludovic Orban este „cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare şi să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru”, în contextul în care este „reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală”.

„Facem apel la maturitate politică şi înţelepciune din partea tuturor actorilor politici şi parlamentarilor Partidului Naţional Liberal, precum şi din partea celorlalte formaţiuni politice parlamentare care şi-au exprimat dorinţa de a continua guvernarea alături de PNL prin susţinerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”, concluzionează cei 41 de parlamentari PNL.

Registration

Aici iti poti reseta parola