Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ciocnire iminentă între SUA și Germania! E de așteptat o criză de proporții
Articole online

Ciocnire iminentă între SUA și Germania! E de așteptat o criză de proporții

Cancelarul german nu vrea să renunțe la Nord Stream 2

SUA și Germania sunt în dezacord cu privire la modul de abordare a agresiunii ruse în Ucraina. Biden vrea să folosească conducta Nord Stream 2 ca o pârgie împotriva președintelui rus Vladimir Putin.
Berlinul este unul dintre principalii susținători ai gazoductului, care i-ar asigura cantități uriașe de gaze naturale rusești ieftine. În această ordine de idei, cancelarul Scholz a fost reticent să clarifice dacă gazoductul va intra în pachetul de sancțiuni care i-ar fi impuse Rusiei în cazul unui conflict.

Asta deși, în timpul vizitei sale inaugurale la Washington, politicienii americani l-au îndemnat pe noul cancelar german să adopte o poziție fermă împotriva Rusiei și să amenințe că va bloca acest gazoduct.

Conducta deținută de Rusia îi preocupă pe oficialii occidentali, deoarece ar întări influența pe care o are dl Putin asupra UE, fiind cel mai mare furnizor de energie de pe continent.

Cum rămâne cu importurile americane?

În timp ce Statele Unite și-au exprimat nemulțumirea față de tăcerea lui Scholz, criticii l-au criticat pe Biden pentru că a importat ei înșiși cantități masive de petrol din Rusia.

SUA importă o mare parte din petrolul său din Canada, dar Rusia crește în mod constant exporturile de petrol către cea mai mare democrație a lumii.
Anul trecut, Moscova a depășit Mexicul ca al doilea cel mai mare exportator de petrol în SUA, potrivit cifrelor agenției americane Energy Information Administration.

Biden nu a spus dacă va bloca importurile de petrol în SUA, chiar dacă amenință Nord Stream 2, care trimite gaze către UE.

Michael Roth (SPD), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, a declarat pentru Die Welt : „Întrebarea dacă livrările extinse de petrol ale Rusiei către Statele Unite ar trebui să facă parte și dintr-un pachet de sancțiuni este legitimă.
Am convenit că, în cazul unei agresiuni rusești, toate opțiunile pot fi puse pe masă. Când totul este pe masă, nimic nu este lângă sau sub masă”.

Expertul SPD în politică externă, Nils Schmid, cere ca importurile de petrol din SUA să facă parte și ele din contramăsurile împotriva Rusiei. „Când începeți să vorbiți despre probleme individuale precum Nord Stream 2, trebuie să vorbiți și despre celelalte, cum ar fi importurile de petrol din SUA din Rusia.”
La urma urmei, rușii nu au câștigat încă nici un cent cu noua conductă, în timp ce Putin câștigă miliarde cu exporturile de petrol”, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola