Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cine i-ar putea succeda liderului Al Qaeda ucis Al Zawahiri ?
Articole online

Cine i-ar putea succeda liderului Al Qaeda ucis Al Zawahiri ?

al qaeda

Cine i-ar putea succeda liderului Al Qaeda ucis Al Zawahiri ?

Iată câțiva dintre principalii candidați la preluarea organizației militante, după uciderea lui Al Zawahiri, potrivit experților.

Saif Al-Adel

Fostul ofițer al forțelor speciale egiptene, misterios și discret, este un membru de rang înalt al Al Qaeda. Statele Unite oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea sa.

Al-Adel a fost suspectat de implicare în asasinarea președintelui egiptean Anwar Sadat în 1981 și a părăsit țara în 1988 pentru a se alătura mujahedinilor care luptă împotriva ocupației sovietice în Afganistan.

Unul dintre principalii șefi militari ai al-Qaida și adesea numit al treilea oficial al-Qaida, al-Adel a ajutat la planificarea atacurilor cu bombă împotriva ambasadelor americane din Nairobi și Dar as Salaam în 1998 și a înființat tabere de antrenament pentru organizație în Sudan, Pakistan și Afganistan în anii 1990.

În 2004, jurnalul lui al-Adel a fost recuperat în timpul unui raid în Arabia Saudită. Rolul său în cadrul organizației a fost de instructor, lider militar și membru al echipei de securitate a lui bin Laden.

Înainte de a se alătura Al Qaeda, a fost membru al organizației Jihadul Islamic din Egipt, care urmărea răsturnarea statului. Al-Adel a avut legătură cu uciderea jurnalistului american Daniel Pearl în Pakistan în 2002, au declarat anchetatorii americani într-un raport. Descoperirile anchetatorilor din cadrul Proiectului Pearl au arătat că al-Adel a discutat despre răpirea lui Pearl cu Khalid Sheikh Mohammad, cunoscut și sub numele de KSM, acuzat de a fi creierul atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

Al-Adel a fost numit lider interimar după moartea lui bin Laden.

Yezid Mebarek

Yezid Mebarek, cunoscut sub numele de Abu Ubaydah Yusuf al-Anabi, a succedat ca emir al Al-Qaida în Maghrebul Islamic în 2020, când un raid francez l-a ucis pe predecesorul său, după ce a condus unul dintre consiliile de conducere ale grupului și a făcut parte din altul.

Cetățean algerian, Mebarek a condus operațiunile mediatice ale AQMI, folosind un videoclip din 2013 pentru a îndemna la atacuri globale împotriva intereselor franceze după ce Parisul a trimis trupe pentru a ajuta la înăbușirea unei insurgențe militante în Mali.

Mebarek, în vârstă de 53 de ani, care apare într-o fotografie cu o barbă căruntă și un turban verde, este un veteran al războiului civil din Algeria din anii 1990 dintre guvern și forțele islamiste, care a urcat în rândurile unui grup militant disident, GSPC.

AQMI a profitat de haosul din regiunea Sahel pentru a deveni una dintre cele mai active și mai valoroase ramuri ale rețelei globale, răpind occidentali și organizând atacuri pe o mare parte din teritoriu.

Ca o dovadă a importanței AQMI pentru Al-Qaida, predecesorul lui Mebarek în funcția de șef al acesteia, Abdelmalek Droukdel, a îndeplinit un rol în echipa de conducere a mișcării globale sub conducerea lui Zawahiri, înainte de a fi ucis de forțele franceze în 2020.

Cu toate acestea, analiștii consideră că AQMI a pierdut influență în favoarea unor grupuri militante mai noi în Sahel, una dintre cele mai importante arene de activitate jihadistă din lume, în timp ce Mebarek ar suferi de răni vechi și nu ar avea atracția carismatică a lui Droukdel.

Abd Al Rahman Al-Maghrebi

Cetățeanul de origine marocană Abd al-Rahman al-Maghrebi este căutat de FBI pentru a fi interogat în legătură cu apartenența sa la Al-Qaeda. El a studiat programarea de software în Germania înainte de a se muta în Afganistan, unde a fost selectat pentru a gestiona principala aripă mediatică a Al-Qaida, a precizat FBI. Ginerele lui Zawahiri, el este un lider de rang înalt al Al-Qaida.

Documentele recuperate în cadrul operațiunii care l-a ucis pe Bin Laden indicau că al-Maghrebi a fost o stea în ascensiune în cadrul grupului timp de mulți ani. El a ocupat funcția de director general al Al Qaeda în Afganistan și Pakistan.

Registration

Aici iti poti reseta parola