Anterior, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), care dispune de majoritate absolută în noul parlament de la Chişinău în urma alegerilor legislative anticipate din 11 iulie, a propus candidatura Nataliei Gavriliţă pentru funcţia de prim-ministru, în cadrul consultărilor pe care le-a avut vineri dimineaţă cu preşedintele Maia Sandu.
Liderul grupului parlamentar al PAS, Mihai Popşoi, a anunţat după consultările de la preşedinţie că, dacă Maia Sandu o va nominaliza pe aceasta, Natalia Gavriliţă va veni în scurt timp cu un program de guvernare şi cu garnitura guvernamentală, precizând că pe lista cu viitori miniştri se vor regăsi membri ai echipei propuse de Natalia Gavriliţă în luna februarie.
„Suntem convinşi că Natalia Gavriliţă va întruni mai mult decât numărul necesar de voturi în parlament. Va veni în faţa ţării cu un guvern pe măsura aşteptării cetăţenilor, care din prima zi va purcede la implementarea acelei agende pe care cetăţenii au sprijinit-o cu atâta ardoare în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie”, a declarat el după consultări.
Potrivit acestuia, Natalia Gavriliţă este cel mai bine poziţionată pentru funcţia de prim-ministru.
„Are expertiza necesară, experienţă guvernamentală, cunoaşte problemele domeniului fiscal-economic.
Suntem convinşi că în aceste condiţii destul de complicate atât epidemiologic, cât şi economic, dumneaei va reuşi nu doar sa amelioreze situaţia, dar şi să contribuie la progresul social-economic al Republicii Moldova”, a mai adăugat Popşoi, citat de Deschide.md.
Fost ministru al finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu (8 iunie-14 noiembrie 2019), Natalia Gavriliţă fusese propusă de două ori în februarie pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Republicii Moldova în ideea respingerii candidaturii sale de către majoritatea parlamentară condusă de socialiştii lui Igor Dodon pe fondul bătăliei duse de Maia Sandu pentru declanşarea alegerilor legislative anticipate.
Liderul PAS, Igor Grosu, ales joi ca preşedinte al noului parlament de la Chişinău, a lăsat să se înţeleagă TV8 că votarea noului guvern ar putea să aibă loc la 5 august.
Grupul parlamentar al Partidului Şor s-a prezentat vineri dimineaţă la consultările cu preşedintele Maia Sandu, dar a ales să nu înainteze nicio candidatură pentru funcţia de premier..
Grupul parlamentar al Blocului electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor nu se va prezenta la preşedinţie pentru a participa la consultările anunţate de şefa statului, dar a invitat-o pe Maia Sandu la discuţii în parlament.
O declaraţie în acest sens a fost făcută joi seara de liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, într-o emisiune televizată, potrivit Agora.md, citat de Agerpres.
Studiile și cariera
Născută pe 21 septembrie 1977 la Mălăiești, atunci în URSS, Natalia Gavrilița este de profesie economistă.
Actualmente este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și deputat ales în Parlamentul Republicii Moldova în legislatura a XI-a.
În perioada 1995 – 2000 Natalia Gavrilița a urmat studiile de Licență la Universitatea de Stat din Moldova, este licențiată în Drept Internațional. În 2003 a urmat bursa academică Edmund S. Muskie.
Natalia Gavrilița are o diplomă de masterat în Politici Publice la Școala de Guvernare J. F. Kennedy al Universității Harvard.
În perioada 2007 – 2009, Gavrilița a activat în cadrul Ministerul Economiei și Comerțului din Republica Moldova, în calitate de Șef al Departamentului pentru Prognoze Economice și Programe de Dezvoltare și Șef al Direcției Coordonare a politicilor și asistenței externe în cadrul aparatului Guvernului.
În perioada 2009 – 2013, Gavrilița a lucrat pentru organizația Oxford Policy Management în Marea Britanie în calitate de consultant superior și, ulterior, în calitate de Manager de portofoliu pe metode de evaluare.
În perioada 2013 – 2015 a fost Secretar de Stat și Șef de Cabinet în cadrul Ministerului Educației, condus în acea perioadă de Maia Sandu. De asemenea, a exercitat rolul de Director Executiv al Proiectului Reforma în Educație al Băncii Mondiale.
Din 2015 până în 2019 a fost Director al Fondului Global pentru Inovare unde a gestionat un portofoliu de 11 proiecte cu un buget de aproximativ 13,5 milioane de dolari și a condus procesul de selectare, analiză, contractare și administrare a proiectelor de investiții în inovații pentru țările in dezvoltare.